Narančasti Tomos je tegljač, plavi samo za paradiranje

Marjanoviću društvo u vožnji često pravi psić Medi

Šezdesetšestogodišnji Živko Marjanović, u Livnu poznatiji kao “Žika motoprevoznik”, zaljubljenik je u motocikle, prvenstveno u svoja dva Tomosa.

Jedan je narančasti, proizveden 1975. godine, i služi mu za prijevoz raznovrsne robe, od građevinskog materijala i poljoprivrednih proizvoda, do motorki i sjekira kojima, pilajući i cijepajući drva, „podebljava“ tanku mirovinu zarađenu u livanjskom Komunalnom poduzeću.

Ako na prikolici „kubikašici“ nema tovara, u njoj je često Žikin psić Medi, a ako je prikolica puna, za Medija ima omanja korpa na nosaču motocikla.

Žika je rijetko po Livnu bez Tomosa tegljača. Drugi motocikl mu je „paradni“. Ako je na plavom Tomosu, koji mu je 2001. godine kupio pokojni otac Stipe, onda je u paradnoj vožnji, ili na daleku putu.

– Plavi Tomos kupio mi je otac za 1.750 maraka i na njemu samo uživam, vozeći ga u spomen na oca. Nema tih para za koje bih ga prodao, premda mu je 18 godina, dok je narančasti star 44 godine, a kod mene je 12 godina i drag mi je to oldtimer, kojim odem i na izložbe oldtimera u Livnu, ali i na livanjske motorijade na kojima sudjelujem od kada se održavaju, premda nisam član nijednog motokluba – kaže Marjanović, koji svakodnevnim fizičkim aktivnostima poboljšava kućni budžet.

Ljubitelj prirode

Žika sa suprugom Davorkom i djecom živi u trošnoj, ali besprijekorno urednoj baraci, u livanjskoj radničko-umirovljeničkoj. Ako ne radi, kao ljubitelj prirode i životinja, voli se motociklom zaputiti u prekrasne livanjske krajolike, a sve češće i do Jajca, svojim korijenima. (Tekst i foto: Ale Kamber, Livno)

https://avaz.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply