Nesposobni tužitelj Hasanspahić nije riješio niti jedan kazneni predmet!

SARAJEVO – Krajem 19.-og i početkom 20. stoljeća, čuveni dramatičar, kritičar i politički aktivist, porijeklom Irac, Georg Bernard Shaw izrekao je čuvenu filozofsku misao, koja najbolje opisuje i dokazuje ljude ondašnjeg vremena, ali i 21. stoljeća: “Nesposobni imaju sposobnost, da onesposobe sposobne”!

Ova naizgled mudra misao čuvenog Irca, ako bi se primjenila na današnje suce, tužitelje i političare, dobila bi svoj puni smisao. Mudra misao čuvenog irskog mislioca Georg Bernarda Shawa, da “Nesposobni imaju sposobnost, da onesposobe sposobne”, upozorava, da nesposobni nisu bez sposobnosti. Oni imaju ono što nitko od sposobnih nema: oni onesposobe sve čega se dotaknu, čak dotle, da ni najsposobniji nisu u stanju da poprave ono što nesposobni onesposobiše.

Ove uvodne misli poslužit će mi, da kroz njih opišem stvarnu situaciju u instituciji Državnog tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koje se – prema riječima suca Suda BiH Branka Perića – nalazi u profesionalnom kolapsu. Ne želim se toliko ovdje ostvrtati na Glavnu tužiteljicu BiH Gordanu Tadić, koja je, nažalost, tužiteljima kojima se okružila slijepo vjeru poklonila. S vremenom Tadićeva će uvidjeti, da su joj tužitelji, kojima vjeruje, poput Ćazima Hasanspahića, Olega Čavke i dr., ništa drugo, doli “Trojanski ubačeni konj”! O Olegu Čavki dovoljno je rečeno. Pamtit će ga javnost i profesionalna pravosudna zajednica, zbog predmeta “Živko Budimir”, u tom skandaloznom podmećanju i montiranju dokaza istome, kako bi se preko ovoga tužitelja sproveli dikatati političke moći.

Tužitelj Oleg Čavka bio je i ostat će najekletantniji primjer, kako se politika infiltrira preko institucija državnog pravosuđa i upravlja istragama i procesima. Čavka će ostat upmaćen po tome što se nikada od sramote, zbog predmeta “Budimir” oprati neće, s obzirom na činjenicu da je Živko Budimir nedavnom presudom Općinskog suda u Sarajevu od svih optužbi oslobođen bio – upravo od onih optužbi namontiranih u režiji Olega Čavke.

Oleg Čavka nije za komentiranje nego za žaljenje.

No, vratimo se drugome tužitelju Tužiteljstva BiH Ćazimu Hasanspahiću, koji duži nekoliko kaznenih predmeta, koji su mu dodjeljeni Odlukom Glavnog tužitelja BiH, i to:

– Predmet “Prisluškivanje”, broj: T20 0 KT 0014645 17, Ružice Jukić, dopredsjednice VSTV-a BiH i Gordane Tadić, glavne državne tužiteljice;

– Predmet napada na Glavnu državnu tužiteljicu kod Olova, kada je na području ZDK, na teritoriji općine Olovo, u petak, 07.09.2018. godine, desio se incident u kojem je ugrožena sigurnost tada v.d. glavnog tužitelja Gordane Tadić, kao i osoba iz njezine pratnje i osiguranja. Nepoznati vozač i vozilo, krećući se velikom brzinom, ostvarilo je kontakt sa policijskim vozilom MUP-a ZDK koje se nalazilo u pratnji vozila Tužiteljstva BiH, nakon čega se nastavilo kretati prema vozilu u kojem se nalazila v.d. glavnog tužitelja, te je samo brzom reakcijom vozača, izbjegnut udes. I u ovome predmetu postupa tužitelj Hasanspahić, međutim, napretka, kao što je poznato i nema;

– Predmet, broj: T20 0 KTK 0015919 18, a formiran po prijavama Josipa Šimića, shodno kaznenim prijavama uz dostavljenih tisuće materijalnih dokaza protiv Dalide Burzić, Nevene Aličehajić, Vahidina Šahinpašića, Perice Stanića, Dragana Mektića i dr.;

– Predmet “Dženan Memić”;

– Predmet, broj: T20 0 KTA 0014035 17, protiv Dalide Burzić i dr., ovaj predmet naprije je vodila tužiteljica Ozrenka Nešković, ali je presigniranjem istoga u daljnji rad tužitelju Hasanspahiću završio u ladicama.

– I niz drugih predmeta.

U svim gore, prethodno pobrojnim predmetima, postupajući tužitelj Hasanspahić sprovodi izvide i po duže od dvije godine, iako je odredbom ZKP-a BiH propisano provođenje istrage za rok od 6 mjeseci, te ako tužitelj nije sposoban, da u datom roku predviđenim ZKP-om BiH završi istragu, takav tužitelj je ništa drugo doli nesposoban tužitelj. Upravo se rečenica, da “Nesposobni imaju sposobnost, da onesposobe sposobne”, tako zorno i savršeno uklapa u postupanje, život i radnje tužitelja Ćazima Hasanspahića, čije je najveće dostignuće u prethodno navedenim predmetima, ništa drugo doli odugovlačenje istraga ovjenčano nesposobnošću, u kojem do izražaja dolazi njegov krajnji neprofesionalizam i neozbiljnost jakog intenziteta.

Već sam rekao, da nipošto više ne treba komentirati rad tužitelja Hasanspahića po prethodno navedenim, pobrojanim krivičnim predmetima, jer nitko bolje od njega samoga neće opisati i objasniti, po istragu, razorno dejstvo njegovog neznanja, pravne nesposobnosti i nekopetentnosti i profesionalne nemoralnosti. Jer sve, kada bi i Glavna tužiteljica BiH izuzela tužitelja Hasanspahića iz prethodno nabrojanih krivičnih predmeta i iste predmete dodijelila u rad drugome tužitelju, teško je, da i najsposobniji tužitelj u Tužiteljstvu BiH može ispraviti i popraviti sve nepravilnosti, kojima je nesposobni tužitelj Hasanspahić onesposobio sve dokaze, svjedoke i radnje u tim krivičnim predmetima.

Nije na odmet napomenuti, a o čemu smo poruku kao dokaz putem portala objavili, kako je dopredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić odaslala nekoliko poruka Glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić ističući joj, da ju moli, da se “Josip sasaluša i očito Ćazim neće”, dok je isto povjerljivo i u svome Uredu saopćila, ističući “Gordana, Ćazim ništa nije uradio”, te ju tom prigodom zamolila da promjene tužitelja u radu na prethodno citiranim i ranije navedenim predmetima.

Predmet “Prisluškivanje”, broj: T20 0 KT 0014645 17, Ružice Jukić, dopredsjednice VSTV-a BiH i Gordane Tadić, glavne državne tužiteljice po Naredbi o provođenje istrage za krivična djela, a koja uključuju niz događaja koji su u međusobnoj vezi, a iz kojih proizlaze osnovi sumnje o počinjenju krivičnih djela i to Neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje iz člana 147a KZ BiH, krivično djelo Odavanje tajnih podataka iz člana 164. KZ BiH, Krivotvorenje službene isprave iz člana 226. KZ BiH, Lažno prijavljivanje iz člana 234. stav 2 u vezi sa stavom 1 KZ BiH i krivično djelo Ometanje rada pravosuđa iz člana 241. KZ BiH i dr., a za koja djela je nadležan Sud i Tužiteljstvo BiH. I u ovome predmetu tužitelj Hasanspahić provodi istragu 1 godinu i 8 mjeseci, iako je zakonski rok za provođenje istrage po ZKP-u BiH 6 mjeseci.

Kada je u pitanju predmet, broj: T20 0 KTK 0015919 18, a formiran po prijavama Josipa Šimića, shodno kaznenim prijavama uz dostavljenih tisuće materijalnih dokaza protiv Dalide Burzić, Nevene Aličehajić, Vahidina Šahinpašića, Perice Stanića, Dragana Mektića i dr., niti ovdje konkretnih poteza nema, a i najveće dostignuće u ovoj istrazi jest odugovlačenje provođenja radnji, u kojim postupajući tužitelj Hasanspahić svjesno i namjerno odbija da sasluša svjedoka Josipa Šimića i druge svjedoke sa ciljem i namjerom kako bi zaštitio prave počinitelje kaznenih djela i prijavljene. Ostaje nejasno, zašto nitko ne reagira kada je već odavno jasno da tužilac Ćazim Hasanspahić prikriva dokaze protiv Dalide Burzić. Prestrašno je da se ovakve stvari dešavaju javno i na očigled međunarodne zajednice, građana Sarajeva i BiH

Slijedeći predmet jest predmet “Dženan Memić”. U ovome predmetu postupajući tužitelj Hasanspahić sam je postupao. Međutim, kada je Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić uvidjela, da postupanja tužitelja Hasanspahića u ovome predmetu odudaraju od zakona postupanja, istom su u rad dodjeljena još dva tužitelja, da rade zajedno na tome predmetu. Iz ovoga se nazire zaključak samo jedan, da je Glavna tužiteljica Gordana Tadić vjerovala tužitelju Hasanspahiću pustila bi ga da radi sam na predmetu “Dženan Memić”, a ne bi mu dodjeljivala još dva tužitelja.

Dakle, da rezimiramo, u svim prethodno navedenim predmetima, koje duži tužitelj Ćazim Hasanspahić nema još uvijek nikakve tužiteljske odluke, a odugovlačenje u ovim istragama postali su glavni princip i moto tužitelja Hasanspahića, a nesposobnost, da riješi prethodno navedene predmete postali norma njegovog ponašanja, rada i djelovanja, koji je među kolegama u Tužiteljstvu BiH poznat, kao “odron od tužitelja”! Da je ovo točno pokazuju ne moje riječ izrečene u ovome članku, već njegova djela!

Teško mi je sa ove distance reći, zbog čega postupajući tužitelj Hasanspahić to čini i radi, da li zbog činjenice i problema u kojemu ga je nedavno žena ostavila, ili zbog vlastitog materijalnog propitka i interesa!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply