Njemački muslimani optužuju bavarsku vladu za “dvostruke standarde”

Oko četiri milijuna muslimana živi u Njemačkoj i oni su najveća manjinska vjerska grupa u zemlji.

Muslimanske grupe u Njemačkoj danas su optužile bavarsku vladu zbog dvostrukih standarda nakon njene uredbe o obvezi isticanja križa kao kršćanskog simbola u svim javnim ustanovama.

U Njemačkoj nije na snazi zabrana nošenja burke muslimankama, iako su neke savezne države uvele ograničenja u nošenjima burke i nikaba u sudnicama i školama.

Markius Soeder, bavarski premijer iz konzervativne Kršćansko socijalne unije (CSU), predložio je dekret o uvođenju kiževa u travnju, izazivajući oštre reakcije opozicionih političara i uglednih vjerskih vođa.

– Mi vjerujemo da su vjerski simboli i vrijednosti bitni za društvo – izjavio je Burhan Kesici, čelnik organizacije Islamsko vijeće, za agenciju Reuters, prenosi Fena.

Komentirajući presude poput one u bavarskoj prijestolnici Munchenu u ožujku prošle godine kojom su zabranjene burke u sudnicama, Kesici je kazao da negativan stav prema muslimanskoj odjeći i istovremeno uvođenje križeva u javne ustanove predstavlja “dvostruke standarde”.

– Mi muslimani nemamo problema s križem ili ulogom religije u društvenom životu. Neutralnost vlade, ipak, mora ostati zaštićena – kazao je Aiman Mazyek, čelnik druge muslimanske organizacije, za agenciju Reuters.

– Ono što treba odbaciti je uvođenje kršćanskih simbola dok se istovremeno zabranjuju muslimanski, židovski i ostali simboli u javnosti – kazao je Mazyek.

Oko četiri milijuna muslimana živi u Njemačkoj i oni su najveća manjinska vjerska grupa u zemlji.

Svi vladini uredi u najbogatijoj i najkonzervativnivoj njemačkoj saveznoj državi imaju obvezu da postave križeve u svoje prostorije na osnovu novih pravila. Školama, muzejima i kazalištima bit će preporučeno da također postave križeve u svojim prostorima.

Dnevnik.ba

Komentari