Obilježena 73. godišnjica Desanta na Drvar

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Oj, Drvaru, triput si gorio…
U četvrtak, 25.svibnja je u organizaciji Centra za kulturu i sport općine Drvar obilježena 73.godišnjica Desanta na Drvar na kojoj se okupilo oko 1.000 sudionika NOB-a i antifašističkih udruženja iz cijele BiH. Svečanost je počela u 11 sati polaganjem cvijeća na drvarsko spomen obilježje palim žrtvama fašističkog terora, a nastavljena uličnom trkom osnovaca i srednjoškolaca i proglašenjem učenika generacije, da bi centralna manifestacija započela u 12 sati na Spomen kompleksu 25.maj, podno Titove pećine. Uz bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili: KUD „Mira Lukač“ Drvar, Zvuci Klekovače, Novo javroje, Vrelo Bastašica i Hor SUBNOR-a Banja Luka, obratilo se i nekoliko govornika iz reda partizanskih jedinica i udruženja antifašista.
-Fažizam i dalje živi. Čak jača u posljednje vrijeme i u našoj zemlji, gdje nam, da bismo došli do partizanskih spomen obilježja, trebaju specijalci da nas čuvaju od fašista i nacionalista. Mi antifašisti ne smijemo da se dijelimo na naše i njihove. Apsurdno je da se obilježavaju dva različita dana Bitke na Sutjesci. To nije antifašizam. Mi zajedno moramo obilježavati naše bitke i naše žrtve i u Drvaru i na Sutjesci, Neretvi. ..Antifašisti se ne smiju cijepati po nacionalnim šavovima“, poručio je predsjednik mostarskog udruženja antifašista Sead Đulić.
Sličnog mišljenja je i jedan od najstarijih sudionioka manifestacije, 89-godišnji Drvarčanin, Nikica Nine Bosnić: „Prevelike su žrtve bile u bitci za Drvar, kako bismo zaštitili Vrhovni štab i maršala Tita, da bismo se danas dijeili. Moramo biti jedinstevni u borbi protiv sve izraženijeg fašizma“, kazao je Bosnić, koji je u vrijeme desanta bio šesnaestogodišnjak.
Dok su se govornici izmjenjivali od Titove pećine su odjekivali zvuci harmonika i pjesma: „Oj, Dravru, triput si gorio“, te pjesme posvećene krajiškim, ličkim i drugim partizanskim brigadama. Oko pećine je bila gužva i klizavo od prethodne kiše pa se jedan od sudionika i povrijedio okliznuvši se sa dasaka na ulazu u pećinu. No, srećom povreda je bila lakše prirode.
-Super se zabavljamo mi svirači, pjevači i naša raja pristigla iz Cazina. Naravno da ćemo i partizanski grah probati“ kazao je Cazinjanin Juso Holanov Bajrić, a s njim se složio i drugi harmonikaš Ibro Buki Ćoralić. I probali su grah na obali Unca uz spomen kompleks 25.maj. Ne samo Cazinjani, već i Vakufljani, Zeničani, Brezani, Sarajlije, i ostali antifašisti. Ko je želio mogao je kupiti i partizanske i drvarske suvenire i specijalitete, pa i trešnje ranke po rekordnih 12 KM po kilogramu.
Slike uz temu (foto A.Kamber)

Komentari