Odgovor građanima Livna: Cijene kruha se mijenjaju, kao i cijene goriva

Ministarstvo gospodarstva u HBŽ šuti dok se građani Livna žale kako su cijene kruha najskuplje u Bosni i Hercegovini. Građani Livna tvrde da samo u njihovom gradu jedan kruh košta 1,5 KM, dok jedna kifla košta 0,80 feninga. Zašto su cijene kruha tako visoke? Odgovor na ovo pitanje nismo mogli dobiti iz Ministarstva gospodarstva HBŽ čak i nakon nekoliko poziva, kao i službeno upućenog medijskog upita.

Jedini nezvanični komentar koji smo dobili putem telefona bio je „cijene kruha se mijenjaju, baš kao što se mijenjaju i cijene goriva“.

Federalno ministarstvo trgovine, odnosno šefica Odsjeka za cijene, Lela Glibo potvrdila ja za Interview.ba da o cijenama kruha na razini županija ne odlučuje Federalno ministarstvo trgovine, već nadležno županijsko ministarstvo, koje u svom sistemu ima organe za poslove cijena u čijoj nadležnosti je praćenje, analiza kretanja cijena te predlaganje mjera neposredne kontrole cijena.

Međutim, ono što radi Federalno ministarstvo jeste kontinuirano praćenje kretanja cijena na području Federacije BiH, a posebno životnih namirnica, kako bi u slučaju poremećaja na tržištu moglo pravovremeno djelovati i poduzeti neophodne mjere.

– Odredbama Zakona o kontroli cijena uređuju se odnosi u kontroli cijena proizvoda i usluga na jedinstvenom tržištu Federacije BiH i utvrđuju prava i obveze nadležnih organa Federacije, županija, općine odnosno grada, u vršenju kontrole cijena. Gospodarska društva, pravna i fizička lica formiraju cijene slobodno prema uvjetima tržišta. Pod kontrolom cijena podrazumijevaju se aktivnosti na praćenju općeg nivoa cijena i poduzimanje mjera ekonomske politike radi sprječavanja i otklanjanja poremećaja na tržištu – navela je Glibo.

Ističe kako su temeljem odredbi Zakona o kontroli cijena od interesa za Federaciju svi oni proizvodi i usluge koji ne spadaju u nadležnost županija, gradova i općina.

U nadležnost županija spadaju sve vrste brašna, sve vrste kruha, peciva i drugih pekarskih proizvoda od brašna, žitarica, tjestenine, pasterizirano, homogenizirano i sterilno mlijeko, sve vrste svježeg mesa i ribe, proizvodi grafičke industrije, cijene lokalnih novina, prijevoz putnika između dvije i više općina iste županije, jezerski i riječni promet i usluge u oblasti obrazovanja i zdravstva.

Proizvodi i usluge koji spadaju u nadležnost gradova i općina su stambeno-komunalna djelatnost, uključujući i stambenu izgradnju i uređenje naselja i prostora, prijevoz putnika i robe u gradskom i prigradskom prometu, usluge autobuskih kolodvora, pretovarne usluge i usluge javnih skladišta, tržnica na veliko i pijaca na malo.

Glibo nam je potvrdila da je Zakonom o kontroli cijena propisano da ako dođe ili može doći do značajnih poremećaja ponude i potražnje na tržištu i poremećaja u kretanju cijena i odnosima cijena, Vlada može poduzeti mjere u oblasti cijena i za proizvode i usluge koje su u nadležnosti županija i općine, odnosno preuzeti ovlaštenja nižeg nivoa vlasti.

– Vlada Federacije BiH je 14.2.2011. godine donijela Odluku o mjerama neposredne kontrole cijena svih vrsta brašna i kruha od žitarica utrvđivanjem marži, kojom su propisane privremene mjere neposredne kontrole cijena svih vrsta brašna i kruha od pšenice namijenjene za ljudsku ishranu – istakla je Lela Glibo iz Federalnog ministarstva trgovine.

Građani Livna ne zarađuju dovoljno za ovakve cijene kruha

Izvršna direktorica Centra za građansku suradnju (CGS) Livno Zulka Baljak kazala je da većina građana ne zarađuje dovoljno za tako visoke cijene kruha, niti cijene drugih životnih namirnica.

– Livno spada među najskuplje gradove u BiH pored Mostara i Širokog Brijega – tvrdi Baljak.

Kazala je da Livno ima oko 3300 nezaposlenih radno sposobnih stanovnika i oko 4200 zaposlenih.

– Broj nezaposlenih je u blagom padu zbog odlaska radno sposobnog stanovništva u inozemstvo. Poslodavci su već suočeni sa problemom nedostatka radnika bilo koje struke. Osim ovoga, stopa prirodnog priraštaja stanovništva je konstantno negativna (zadnji podatak iz srpnja ove godine je 377 umrlih i 155 rođenih) – rekla je.

Dok Ministarstvo gospodarstva HBŽ šuti o cijenama kruha, sve veći broj građana Livna odlučuje se zbog različitih vidova nezadovoljstva potražiti sreću u nekom drugom gradu povoljnijem za život, ali i usklađenijem sa životnim standardom. Ako uzmemo u obzir da je cijena običnog kruha u Sarajevu 1 KM, a cijena kifle 0,20 feninga, građani Livna su nezadovoljni s razlogom.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply