Održane franjevačke pučke misije u Livnu

U nedjelju, 28. listopada pod večernjom svetom misom započele su franjevačke pučke misije u Livnu s ciljem duhovne obnove župe i naroda. Na misijama je sudjelovalo četvorica svećenika misionara i petorica bogoslova iz Sarajeva. Svetu misu u 18.00 h predslavio je fra Slavko Topić s braćom misionarima i fratrima iz župe Livno. Fra Slavko je u svojoj propovjedi naglasio važnost rasta u molitvi i duhu naspram materijalnim potrebama kojima se čovjek danas okovao, te zazivom Duha Svetoga otpočeo misijske, milosne dane u Livnu. Na koncu svete mise livanjski župnik fra Vinko Sičaja pozdravio je misionare i predstavio raspored programa misija.

Prvi dan misija započeo je ranom svetom misom pod kojom je narod zajedno sa braćom fratrima izmolio i jutarnju molitvu časoslova. Na koncu mise, koju je predslavio fra Damir Pavić, izložen je Presveti Oltarski Sakrament, koji je u crkvi bio izložen do podne. U međuvremenu narod je imao mogućnost ispovjedi i duhovnog razgovora cijelo prijepodne. Bogoslovi su u tom periodu imali susret s roditeljima i djecom od 1. do 4. razreda u prostorijama pastoralnog centra župe, gdje su kroz pjesmu i igru upoznali okupljene s likom i djelom svetoga Franje. U podne je uslijedila molitva srednjeg časa poslije koje je fra Damir okupljeni narod blagoslovio Presvetim Sakramentom. Program se nastavio u 15.00 h s mogućnošću ispovjedi i razgovora s misionarima. U 17.00 h su misionari zajedno s narodom molili molitvu krunice poslije koje je fra Damir održao kratku katehezu okupljeno narodu na temu važnosti Duha Svetoga i molitve u obitelji i župi. Poslije kateheze uslijedila je i sveta misa s klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Bogoslovi su u večernjim satima imali sastanak s framašima Frame Livno, gdje su ih kroz svjedočenje i razgovor potaknuli na savršenije nasljedovanje svoga poziva.

I drugi je dan započeo svetom misom i molitvom časoslova u 7.30 h. Narod je imao mogućnost klanjanja Presvetom Sakramentu koji je u crkvi bio izložen do podne, kao i ispovjedi i duhovnog razgovora s braćom misionarima. U tom periodu su braća svećenici misionari posjetili bolesne i nemoćne župljane koji nisu imali mogućnosti doći u crkvu. U 15.00. h nastavljen je sličan raspored kao i prethodni dan, ali ovaj puta u filijalnoj crkvi u Guberu. Nakon svete krunice i kateheze koju je držao fra Josip Ikić uslijedila je sveta misa s klanjanjem Isusu. U 18.30 h fra Josip je predslavio i svetu misu u župi, a nakon svete mise s klanjanjem Isusu, fra Damir je održao susret s članovima molitvenih zajednica i FSR-om župe Livno.

Treći dan misija nakon svete mise i jutarnje molitve za cilj je imao posjetu bolesnih i nemoćnih u županijskoj bolnici te razgovor s djelatnicima bolnice. Nakon razgovora fra Damir je predslavio svetu misu u bolničkoj kapeli, zajedno s bolničkim kapelanom fra Miroslavom Ištukom. Uobičajen raspored od 15.00h u župnoj crkvi, s mogućnošću ispovijedi i duhovnog razgovora trajao je do 17.00h, dok su u međuvremenu bogoslovi održali sastanak s djecom od 5. do 9. razreda u prostorijama pastoralnog centra. Nakon molitve svete krunice i kateheze koju je imao fra Damir Pavić na temu Blažene Djevice Marije uslijedila je i sveta misa koju je predslavio fra Julijan Madžar. Pod svetom misom molila se i posveta župe Blaženoj Djevici Mariji, a okupljeni vjernici imali su mogućnost čuti i svjedočanstva mladih bogoslova i zapjevati s njima poneku duhovnu pjesmu.

U četvrtak 1. studenog, na svetkovinu Svih Svetih, zadnji dan franjevačkih pučkih misija i ujedno patron župe Livno, u 10.30h fra Damir je predslavio svetu misu pod kojom je govorio o pozivu na svetost u današnjem vremenu ta zahvalio dragome Bogu na milosnom vremenu pučkih misija. Na koncu svete mise nazočnom narodu, franjevcima misionarima te domaćim fratrima zahvalio je župnik fra Vinko Sičaja na sudjelovanju u franjevačkim pučkim misijama.

https://www.bosnasrebrena.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply