OGLASILA SE I “LEGITIMNA” BORJANA KRIŠTO: Evo šta kaže o promjeni Izbornog zakona….

Kako je rekla, razgovori se vode na političkoj razini, razgovara se o svim važnim pitanjima, kao što su i pitanja promjene Izbornog zakona BiH.

– To pitanje nije i ne bi trebalo biti samo interes političkih predstavnika hrvatskog naroda, to je interes svih u BiH i to je pitanje koje se prioritetno mora riješiti kako bi stvari u zemlji krenule naprijed – kazala je.

Kada su u pitanju stavovi političkih predstavnika hrvatskog naroda, Krišto navodi da “mi zapravo ne tražimo ni od koga da nam nešto ustupi”.

– Zalažemo se za rješenja koja će i hrvatskome narodu osigurati punu jednakopravnost i legitimno političko predstavljanje, kao što to imaju druga dva konstitutivna naroda u BiH. Stoga ovo pitanje ne treba gledati kao uvjetovanje, nego je ono zapravo nužnost u BiH – smatra ona.

Upitana kako vidi razvoj ove situacije ako iz SDA i DF-a tvrde da stranke okupljene oko HNS-a žele u izborni sistem BIH uvesti etnoteritorijalizaciju zemlje kroz Izborne jedinice, kazala je da se prije svega mora reći da je BiH po Ustavu država tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba i drugih koji u njoj žive.

– Hrvatski politički predstavnici okupljeni unutar Hrvatskog narodnog sabora BIH s punim pravom traže i nude rješenja koja su u skladu s ustavnom strukturom Bosne i Hercegovine, provode odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju hrvatskog naroda i ne sadrže nikakve diskriminatorne odredbe prema bilo kome. Bosna i Hercegovina je po Dejtonskom mirovnom sporazumu zemlja tri konstitutivna naroda i jedino takva može biti. Danas imamo situaciju u kojem jedan narod drugom narodu bira političke predstavnike, kao i situaciju da za potrebe ovoga pojedinci mijenjaju nacionalnost od izbora do izbora. Hrvatski narod u BiH mora biti jednakopravan s druga dva konstitutivna naroda, to je interes Bosne i Hercegovine, njene stabilnosti, sigurnosti i budućnosti. Zato se Hrvati okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora bore za zakonska i sustavna rješenja po kojima će hrvatski narod birati svoje političke predstavnike i koji će njemu biti odgovorni – kazala je, između ostalog, predsjedavajuća Krišto za “Oslobođenje”.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply