Pitanje organizatorima: Kako vas nije sramota?

Lijepi su sportski događaji kada se u grad poput Livna sakupi mnoštvo natjecatelja sa svih strana. Livno je ionako u svojoj povijesti iznjedrilo niz rasnih i vrlo uspješnih sportskih ikona, koje su poznate diljem svijeta.

Tako je i Livanjski polumaraton poželjna manifestacija koju treba pretvoriti u tradiciju, omogućiti dolazak eminentnih imena te to popratiti medijskim sadržajima u svrhu promidžbe ljepota ovog grada.

Svu organizaciju dati u ruke sposobnim ljudima, ljudima koji će sve učiniti da ovaj događaj prijeđe u tradiciju i nešto po čemu će se ovaj grad prepoznati.

Na žalost, svi mi koji poznajemo Livno znamo da ovo spada u domenu bajki, da sve što u Livnu krene ubrzo i zamre. Kao kad bolesniku na samrti date injekciju, on otvori oči, trepne par put i – umre.

A Livno je do sada umrlo bezbroj puta! Sa svakom uništenom tvornicom, sa svakim zataškanim lopovlukom, sa svakim prisilnim odlaskom sa ognjišta, sa svakim izborima. I umirat će još bezbroj puta. Kao što je umrla i ova sportska manifestacija kada se Dotična uhvatila medalja.

U povijesti, medalje su dijelili zaslužnici, uglednici, pronalazači, općenito osobe koje su svojim djelima zadužili naciju. U Livnu ih dijeli osoba koja osim osobnih uspjeha u zgrtanju novca, nije učinila ništa. Dapače, popis njenih “dobrih djela” je podugačak te takav podesan za kakvu kriminalnu seriju.

Ovom prilikom ne bih nabrajao (zlo)djela Dotične iz razloga tužne livanjske patetike, ali bih postavio pitanje organizatorima ove manifestacije:

Kako vas nije sramota?!

Osim političkog (ne)ugleda, sa čime je Ova zaslužila ovu “čast”? Dal’ je zaslužila “transparentnim”upošljavanjima vaših bližnjih? Ili se tek spremate rektalno prodrijeti u viši lopovsko – stožerni krug? Kako ste mogli zaobići ljude koji su u livanjskom sportu ostavili neizbrisive tragove: Matijanića, Čeku, Matana, Vidoviće, Kovače, Praska, Peraicu, Krunu RimcaBorimira, Ercege trkače…

Tko odabra ovu lujku koja uništila nije ono što nije stigla.

Jesu li Hrvatice trčale za 100.000 KM? Jel’ dodjela bila u krugu umrlog Livno-busa? Jeste li prije dodjele medalja kupili kamenje da ne bi poletjelo ka bini.  Toliko su vam popularni da moraju otvarati vlastite TV stanice da bi vam bili dostupni preko ekrana.

Zato im lokalni opančari daju medijski prostor na zgražanje svakog poštenog građanina ovog grada koji je od rata na ovamo osjetio “uspješnost i poštenje” stožernog vladanja. Nadam se da će nastaviti sa ovakvom tradicijom te da će stožerna ekipa uskoro otvoriti livanjsku kanalizaciju, a događaj uveličati vlastitim prolaskom kroz cijevi.

Na poslijetku, svim natjecateljima želim čestitati na sudjelovanju, a pogotovo pobjednicima, u nadi da se tradicija nastavi.

Miljan Konta

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply