Posao u Njemačkoj koji je plaćen 150 eura DNEVNO, a neće ga niko. Možda vi hoćete da ga radite?

Od dijeela ovog iznosa odbija se porez, ali sezonski radnici taj plaćeni porez mogu da dobiju natrag, ako ulože zahtjev na kraju poreske godine

posao

Oni koji nisu zadovoljni dnevnicama u BiH mogu otići u Njemačku i zaraditi i do 10 puta više. Tamo je, naime, dnevnica za branje šparoga 150 eura, radni dan traje od osam do 10 sati s jednom pauzom. Nedjelja je neradna.

– U sektoru poljoprivrede radi se naporno i za naknadu od oko osam i pol eura po satu bruto, što je za veliku većinu Nijemaca jako niska plaća, tako da su oni nezainteresirani za tako naporan, a slabo plaćen posao. Ipak, vrlo je atraktivan strancima, naročito Hrvatima i Poljacima – kazao Mario Koturić, član Uprave Hrvatskoga gospodarskog saveza u Frankfurtu za “Slobodnu Dalmaciju”.

Od dijela tog iznosa odbija se porez, ali sezonski radnici taj plaćeni porez mogu dobiti natrag, ako ulože zahtjev na kraju porezne godine, što malo sezonskih radnika zna jer ne poznaju njihov zakon.

Mišljenja na internet forumima su podijeljena – od oduševljenja brzom zaradom, do razočarenja visokim cijenama, posebno cigareta i drugih luksuznih artikala.

Kao nedostatke najčešće navode to što se radi “po cijeli dan” (nije precizirano), što je smještaj navodno u radnim barakama i što obilan obrok košta 10 eura po danu, ali zato navode da pauza za ručak traje sat vremena.

 

Haber-ba

Komentari