PREDSJEDNIK IZ LIVNA, PRVA DAMA IZ TOMISLAVGRADA Zoran i Sanja Milanović

Zoran Milanović novi je predsjednik Hrvatske. Iako se očekivala gusta borba, kakvu smo gledali prije pet godina između Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića, to se nije dogodilo.

Već prve izlazne ankete koje su prikazane u 19 sati, pokazale su da je Milanović novi predsjednik Hrvatske i da je njegova prednost u tim trenutcima nedostižna. Pobijedio je Zoran Milanović u svim većim hrvatskim gradovima, “pokrio” Istru i Zagorje.

Iako je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila čak u 12 županija to joj nije pomoglo da produži svoj boravak na Pantovčaku za još pet godina.

Imala je Kolinda Grabar Kitarović veliku potporu u dijaspori. Dobila je sada već bivša predsjednica 44.049 glasova, dok je Milanovića zaokružilo 6055 Hrvata.

Kako je i hercegovina.info tijekom cijelog jučerašnjeg dana izvještavala, velike su se gužve stvorile u Mostaru. Glasači su pohrlili na birališta kako bi napravili taj jedan mali kružić za svog kandidata. Ruku na srce većina njih zaokružila je broj 2 i Kolindu Grabar Kitarović i sigurno je kako će ostati razočarani njezinim porazom.

No, i za njih postoji kakva takva utjeha. Na jednom od sučeljavanja Zoran Milanović je kazao kako protiv Milana Bandića nema ništa jer je Hercegovac, štoviše: “Moj djed je iz Hercegovine, moja supruga je Hercegovka.”

Također u nedavnom sučeljavanju na RTL-u, na konstataciju voditelja kako će većina glasova u Hercegovini otići Kolindi Grabar Kitarović, Milanović je kazao kako nema nimalo gorčine i ljutnje zbog toga te ustvrdio:

“Tu sam da pomognem. Kad je trebalo dati milijune kuna novca iz hrvatskog proračuna mostarskom Sveučilištu 2015. godine, bili smo tu na molbu Dragana Čovića, usput budi rečeno i Ljerke Ostojić, rektorice Sveučilišta. Ulagali u niz projekata, targetirano, ciljano, od Sarajeva, i katoličkih objekata, škola… Moje srce je mirno”

Milanovići iz Livna, Musići iz Tomislavgrada

Djed Zorana Milanovića je iz Livna. Još davno je preselio u Sinj, točnije u Glavice.

Prva dama Hrvatske Sanja Milanović djevojački se preziva Musić. Njezin djed je još davnih godina iz okolice Tomislavgrada preselio u Zagreb. U knjizi “Zoran Milanović – politička biografija” navodi Robert Bajruši, obitelj Musić hercegovačkog je podrijetla i prilično patrijarhalno orijentirana.

Sanja Milanović samozatajna je doktorica i majka koja se puno ne izlaže u javnosti. Njihova ljubav je započela na dočeku Nove godine 1991. godine, kada je Zoran bacio oko na Sanju, a prijatelj mu je kazao kako je to studentica iz Zagreba koja vuče korijene iz Hercegovine. Na to je mladi Milanović kazao: “Čuj iz Hercegovine, pa i ja od tamo vučem podrijetlo, ima tu nešto, u Hercegovini kažu da nije krv voda.”
Možda i nije krv voda. Možda je Milanovića upravo ta krv povukla da prvi stigne u Mostar kada su se događali prosvjedi i paljevina zgrade Vlade 2014. godine. Iako su prema njemu odmah krenuli napadi iz Sarajeva, zašto nije stigao u glavni grad BiH, mangupski je odgovorio: “Mostar mi je bliže.”

Teško je to tada palo Željku Komšiću, koji je oštre kritike slao prema Milanoviću. No, nije se Milanović pretjerano obazirao na njega, bio mu je nebitan u tim trenutcima. Za nadati se kako će se Milanović i dalje prema Komšiću ponašati kao nekome tko je posve nelegitiman po Hrvate u BiH, kako će stati iza Hrvata u BiH,te kako će i sarajevsku čaršiju znati staviti na pravo mjesto, kako je to činio i s beogradskom, a sve u zaštitu svog naroda. Zagrebački dečko s Trnja, s uličnom školom i hercegovačkim genima – možda bude jako dobra kombinacija.

Hercegovina.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply