Predsjednika ŽO HDZ-a BiH i aktualnog ministra poljoprivrede Ivicu Brešića prisilili na ostavku

Nakon što je uoči proteklih izbora nekolicina značajnih kadrova livanjskog HDZ-a napustila stranku i osnovala vlastite ili se priključila drugima, te nakon što je čelništvo livanjskog HDZ-a otkrilo da im je navodno dio članstva bio u biračkim odborima i među promatračima drugih (konkurentskih) stranaka, uslijedila je masovna čistka neposlušnih članova koji su se navodno ogriješili o Statut stranke, a o čemu smo već pisali u nekoliko navrata.

Podsjećamo, isključenja je potpisivao predsjednik OO HDZ-a BiH Livno Stipe Pelivan, a javna je tajna da se svi potezi unutar livanjskog i Županijskog HDZ-a dešavaju prema nalogu poznate Livanjke, državne parlamentarke i Čovićeve “desne ruke” Borjane Krišto. Koga ona prekriži, taj je gotov.

Nakon što je javno branila Čovićevu nazočnost na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske i na dodjeli odlikovanja osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici (koji je razarao i Livno), pravdajući to „srpskohrvatskim savezništvom protiv bošnjačkog unitarističkog Sarajeva“, “teta Borjana”, kako je Livnjaci zovu, obrušila se i na stranačkog kolegu Ivicu Brešića, aktualnog ministra poljoprivrede HBŽ-a, predsjednika ŽO HDZ-a BiH Hercegbosanske županije i jednog od najčasnijih i najsposobnijih livanjskih HDZ-ovaca, prisilivši ga na ostavku, koju je podnio na sjednici održanoj u petak popodne.

Brešićeva krivica je, kako nezvanično saznajemo, samo u tome što slijepo ne slijedi domanovićevsku politiku Dodikovog koalicionog pobratima Dragana Čovića i što ima vlastito mišljenje, koje nije rigidno „hercegbosansko“. S funkcije je skinut iz istih razloga kao i prethodnici, zbog navodnog „nepoštivanja smjernica HDZ-a BiH uoči proteklih izbora“!

Nakon što je sam Brešić odbio da sazove sjednicu, na kojoj bi ga „drugovi i drugarice“ iz HDZ-a „pustili niz vodu“, ona je sazvana od drugih članova ŽO HDZ-a BiH Livno, među kojima je kao potpisnica i Borjana Krišto.

Brešić je smijenjen zahvaljujući prvenstveno livanjskim članovima ŽO HDZ-a BiH te što mu je leđa okrenuo i duvanjski HDZ, predvođen aktualnim načelnikom općine Tomislavgrad Ivanom Vukadinom, inače dobrim prijateljem Ivice Brešića.

Kako saznajemo, novi predsjednik ŽO HDZ-a BiH HBŽ-a je Livnjak Branko Ivković, aktualni direktor ŠGD „HB šume“ Kupres.

Cijena Brešićeve smjene

A koja je cijena žrtvovanja prijatelja Brešića od Vukadina i duvanjske HDZ, saznat će se ubrzo, kada se počnu dijeliti pozicije u Županijskoj vladi i Skupštini, gdje je opet posljednja Čovićeva i Borjanina. Nije jedino jasno što su glamočki i drvarski HDZ-ovci bili za smjenu Brešića, kad ih, kao i Grahovljane i Kuprešane, u podjeli vlasti i onako nikad ništa nije zapadalo od Duvnjaka i Livnjaka.

Kako god, Brešićeva karijera, koju je prije tri godine, kad je postavljen na čelo ŽO HDZ-a BiH, upravo Borjana Krišto najavila kao „briljantnu“ unutar HDZ-a, vjerovatno je završena, jer koga Čović i Krišto prekriže, taj je gotov.

Slično je radio i Staljin, ali on je, barem, da oči zamaže, prije kažnjavanja, „neposlušnim krivcima“ dodjeljivao priznanja, da bi ih potom noć progutala, ili hladno sibirsko jutro.

Tekst i foto: A. Kamber, Avaz

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply