PRONAĐENO RJEŠENJE ZA BLEIBURG: Umjesto mise, klanjat će namaz i izučiti dova!?

Austrija ne želi diskusiju s hrvatskim biskupima o Bleiburgu

Katolička crkva u Koruškoj uskratila je dozvolu za održavanje mise kod Bleiburga u okviru komemoracije za ubijene pripadnike vojske NDH-a.

‘U Austriji svatko može na svoj privatni posjed pozvati svećenika da tamo održi misu’, poručili su iz Katoličke crkve u Koruškoj.

Katolička Crkva u Koruškoj ne namjerava odgovarati na reakciju Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na uskraćivanje dozvole za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju kod Bleiburga, priopćila je nadležna biskupija.

“Nećemo reagirati na reakciju i nećemo se upuštati u ping-pong priopćenjima, pa tako nećemo reagirati ni na reakciju HBK-a na uskraćivanje izdavanja dozvole za održavanje svete mise u okviru komemoracije u Bleiburgu”, kazao je Matthias Kapeller, glasnogovornik nadležne biskupije Gurk-Klagenfurt, u izjavi za Hinu.

Prema njegovim riječima, Katolička Crkva u Koruškoj trenutno nema ništa više reći od onoga što je na tu temu priopćila krajem prošlog tjedna.

Kaže i kako je tamošnja Katolička Crkva bila iznenađena tonom reakcije na neizdavanje dozvole, ali da to nije jedina reakcija iz Hrvatske na tu odluku.

“Bilo je i različitih reakcija od one HBK-a. Ne bih ih htio vrijednovati kao pozitivne, ali su u svakom slučaju drugačije”, kazao je Kapeller.

Privatni posjed

Na upit Hine je li ipak moguće, unatoč zabrani održavanja mise, na Lojbaškom polju održati liturgiju Kapeller je zaključio kako je riječ o privatnom posjedu.

“To je privatni posjed, a u Austriji svatko može na svoj privatni posjed pozvati svećenika da mu tamo održi misu”, rekao je Kapeller.

Austrijska novinska agencija APA javlja kako se zabrana držanja mise odnosi samo na više crkvene dužnosnike, poput biskupa, dok se privatna liturgija u manjim okvirima ne može zabraniti.

No jedan detalj tek se počeo spominjati u ovoj priči. Sve ranije godine viđali smo na Bleiburgu muslimanske vjerske lidere. Oni su gore održavali obred za duše mrtvih muslimana Bleiburga, u najvećoj mjeri Hrvata i Bošnjaka.

Austrijski biskupi ne mogu zabraniti obrede drugim zajednicama

Nije li rješenje upravo u tome? U multietničkom sastavu žrtava? Zašto misa uvijek mora biti katolička?

Katolička Crkva u Koruškoj, točnije, biskupija Gurk-Klangenfurt, uskratila je u petak dozvolu za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju kod Bleiburga u okviru komemoracije za ubijene pripadnike vojnih postrojbi Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Odluka je obrazložena “političkom instrumentalizacijom” skupa i nedovoljnim distanciranjem od fašističkog svjetonazora.

https://poskok.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply