Prvi slučaj zaraze korona virusom u Hercegbosanskoj županiji

Muškarac iz Glamoča, iz sela Šumnjaci, prvi je slučaj zaraze korona virusom u Hercegbosanskoj županiji.

Kako se doznaje, muškarac se 28. ožujka javio na banjalučki UKC sa simptomima upale pluća da bi mu 30. ožujka utvrđeno prisustvo virusa.

Riječ je o muškarcu iz Glamoča koji radi u Šumariji u Šipovu, a koji se prije tri dana javio banjalučkom UKC sa simptomima upale pluća da bi mu se jučer utvrdilo prisustvo virusa, o čemu je danas telefonski obaviješten i Krizni stožer Ministarstva zdravstva.

Potvrdila je to i Vasilija Broćeta, ministrica rada, zdravstva i socijalne skrbi u Vladi HBŽ, te dodala kako trenutno prikupljaju informacije na terenu, odnosno je li spomenuti boravio u vrijeme inkubacije u Glamoču, te koje kontakte je ostvarivao, kako bi se poduzele potrebite mjere u cilju izolacije i kontrole kontakata.

Prvu informaciju o zaraženom u Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva HBŽ dobili su toga ponedjeljka u poslijepodnevnim satima od žitelja Glamoča. Istog dana pokušali su dobiti informaciju od nadležnih u Republici Srpskoj, budući da je oboljeli njihov osiguranik, kazala nam je ministrica zdravstva Vasilija Broćeta te dodala:

„Tek jutros je potvrđeno od šefice sa mikrobiologije da je slučaj pozitivan i da je na infektivnoj u Banja Luci.“

Kako je zaraženi proteklih dana boravio u Glamoču na terenu je odmah izašao epidemiološki tim iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo HBŽ koji u nazočnosti općinskog sanitarnog inspektora istražuje njegove kontakte.

„Istražuju sve kontakte, kontakte s rodbinom, da li je dolazio do Livna i sl.

Na terenu je i doktorica mikrobiolog koja će odmah uzeti bris od sumnjivih kontakata,“ kazala je naša sugovornica dodavši da će više informacija biti poznato po dolasku ekipe s terena.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply