Prvo mjesto učenika Srednje strukovne škole na državnom natjecanju u Sarajevu

Dana 17. 04. 2018. u Mostaru u prostorijama SPARK-a održano je polufinalno natjecanje u poduzetništvu pod nazivom ”Munja Business Challenge”. Našu školu su predstavljali učenici Tičinović Miroslav (3a) i Mihaljević Petar (4b). Petrova ekipa je zauzela drugo mjesto dok je Miroslavova ekipa bila prva čime su stekli pravo učešća na finalnom natjecanju.

Za vikend 21.-22.04. MUNJA Inkubator sa partnerima organizirao je i finale najvećeg državnog takmičenja za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom „Munja Business Challenge“.

Pobjednička ekipa finala Business Challenge-a bila je u sastavu: Adis Sabljaković (Visoko), Jelena Todorović (Banja Luka), Miroslav Tičinović (Livno) i Kasandra Koval (Tuzla). Drugo mjesto osvojila je ekipa koju su činili: Sofija Savić (Gacko), Oliver Stanković (Vukosavlje), Inela Imamović (Tuzla) i Irvana Hrustić (Zenica). Treće mjesto bila je ekipa u sa članovima: Saša Brezo (Rogatica), Toni Bevanda (Mostar), Lejla Vražalica (Gračanica) i Merisa Nesimović (Bihać).

Business Challenge se realizira po međunarodnoj metodologiji Junior Achievement u preko 100 zemalja. Na ovom takmičenju 200 srednjoškolaca iz 88 srednjih škola i 55 općina i gradova pokazalo je kako se snalaze u rješavanju poslovnih zadataka koje su pripremili menadžeri i stručnjaci iz oblasti poduzetništva. Učenici podijeljeni u mješovite timove sa vršnjacima iz drugih gradova kroz timski rad i uz pomoć mentora osmislili su najbolja poslovna rješenja i zatim ga prezentirali stručnom žiriju i ostalim učesnicima. Ovogodišnje finale je imalo fokus na temu „pametni gradovi“ (smart city) i na inovativne biznis ideje za gradove budućnosti.

“Kroz Business Challenge učenici razvijaju poduzetnički duh i svijest o važnosti proaktivnosti u društvu i na tržištu rada, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unapređuju vlastito samopouzdanje, što je posebno važno kada znamo da je 63% mladih nezaposleno, a većina razmišlja o odlasku iz zemlje”, rekao je Jan Zlatan Kulenović direktor MUNJA Inkubatora, koji organizira ovo takmičenje.

Takmičenje “Business Challenge” u protekih pet godina okupilo je više od 600 srednjoškolaca iz više od 100 škola i 60 gradova. Od ove godine partner takmičenja je i Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo kroz platforme BBI Academy i BBI VIP Business Cluba koja se priključila jer želi podržati podsticanje poduzetničkog duha i kreativnosti mladih ljudi širom države Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući partnerstvu sa BBI bankom pobjednički tim sudjelovat će na najvećoj investicijskoj konferenciji u Bosni i Hercegovini na Sarajevo Business Forumu koji se održava u Sarajevu 25. i 26. aprila.

Pored BBI banke među ovogodišnjim partnerima nalaze se uspješne kompanije koje ulažu u mlade BiH kao što su: Telemach, AS Holding, Ekopak, Ministry of Programming, ITAcademy zatim projekt Prilika Plus Ambasade Švicarske u BiH, Američka trgovačka komora, kao i Federalni zavod za zapošljavanje, Vlada Tuzlanskog Kantona, Grad Sarajevo te lokalni domaćini Networks Sarajevo, Inovacioni centar Banja Luka i SPARK Mostar.

Dvadeset najboljih učenika u finalu predstavljat će BiH na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana na Jahorini uz učešće i svojih vršnjaka iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, priopćeno je iz SSŠ Silvije Strahimir Kranjčević.

Komentari