Raskol u ”Devedesetki” zbog koalicije sa HDZ-om BiH

Koalicijski sporazum HDZ1990 i HDZ BiH doveo je do nesporazuma i razilaženja stavova unutar HDZ1990. Protiv sporazuma je prvi, a za sada i jedini, progovorio načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević, koji je ujedno i predsjednik ramske ‘Devedesetke’ i član Predsjedništva HDZ1990.

”Koaliranje sa Čovićevim HDZ-om za HDZ 1990 je potpuno promašen i loš čin, za koji naše članstvo ni na koji način nije dalo svoju suglasnost. Stvara se koalicija koja nikako ne može biti u korist hrvatskog naroda u BiH, koalicija koja će rješavati interese samo uskog kruga ljudi, koja je neiskrena, nemoralna, stoga i antihrvatska”, poručio je Ivančević.

Ivančević je kritizirao potez lidera HDZ1990 Ilije Cvitanovića, a u svemu ovome je zanimljivo kako su obojica iz Prozor/Rame, koja je već godinama ”utvrda” HDZ1990, u kojoj je, na kraju, ”puklo” zbog koalicije sa HDZ BiH. Najharmoničnije stanje u ”Devedesetki” vladalo je upravo u Prozor/Rami, s obzirom da je ta stranka godinama na vlasti u ovoj općini, međutim koaliranje sa HDZ-om BiH moglo bi narušiti harmonično stanje.

”Poručujem članovima i simpatizerima politike koja je od čelnika HDZ 1990 tražila iskreno i vjerodostojno predstavljanje hrvatskih interesa, da ne posustaju u nadi za bolje sutra Hrvatima i svim drugim narodima u BiH, da budu uvjereni kako ima jako puno nas koji ne prihvaćamo nametnutu koaliciju i koji se nikada nećemo pokloniti lažnim idolima”, stoji u reakciji koju potpisuje Ivančević.

Predsjednik HDZ1990 Ilija Cvitanović nije se oglasio po pitanju reakcija iz ramske ”Devedestke”, tako da ostaje vidjeti hoće li više razine stranke izreći stranačke sankcije lideru lokalnog HDZ1990, ili će se situacija u stranačkm redovima pokušati smiriti.

Podsjetimo, HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum o suradnji ”s ciljem postizanja političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno u procesu Ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH, a koje će rezultirati održivom, demokratskom i europskom BiH, članicom EU i NATO saveza”.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply