Seminar u Livnu na temu „Kultura socijalnog dijaloga“

LIVNO – Nevladina organizacija Centar za građansku suradnju iz Livna organizirala je za predstavnike sindikata, članove Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava sa švedskim sindikatom IF Metall, u srijedu 24. listopada, seminar na temu „Kultura socijalnog dijaloga“ kojem je prisustvovalo dvadesetak članova, među kojima je bilo i predstavnika nekoliko sindikata sa prostora USŽ-a, a iz Velike Kladuše Esad Šabanagić, predstavnik radnika poduzeća „Kladušnica“ d.d.

Uvodničari na seminaru bili su Jasmin Ćosić i Branka Šarenac Cvijetić, iskusni sindikalisti iz švedskog sindikata IF Metall, a na ovu termu u obraćanju prisutnima odnosno diskusiji sudjelovali su Lejla Ćatić, predsjednica Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH i Tane Peulić, potpredsjednik Savez sindikata RS za gospodarske sindikate.

Inače, švedski IF Metall podržava rad Centra za građansku suradnju i Koalicije od 2012. godine i ovo je peti zajednički sastanak odnosno seminar sa švedskim sindikalcima.  IF Metall je sindikat Švedske industrije. Danas broji 325.000 članova od čega gotovo četvrtina žena, čime je IF Metall treće najveće žensko udruženje u sindikalnim organizacijama. Zastupljen je u svim granama industrije od kemijske, metalne, rudnika sve do manjih kompanija sa po nekoliko zaposlenih.

Obuhvaća 40 centralnih kolektivnih ugovora od kojih je najzatupljeniji tehnički kolektivni ugovor kojim je pokriveno oko 140.000 članova. Sindikalna organizacija IF Metall je raspodijeljena preko čitave Švedske i ima 36 grana po regijama. Jedna od glavnih smjernica djelovanja jeste da imaju punu podršku svoga članstva i pružaju punu podršku za sve svoje članove, organiziraju redovite edukacije svoga članstva, pružaju kompletnu pravnu pomoć i sve druge vrste pomoći radnicima koje su besplatne. IF Metall je jedan od glavnih faktora koji utječu na švedsko društvo i političko upravljanje.

Upravo iskustva iz ove velike švedske sindikalne organizacije prisutni su mogli čuti od predstavnika koji u istom djeluju. Iskustva švedskog IF Metall-a su zanimljiva te je bilo govora o tomu kako takva iskustva eventualno primijeniti u BiH, u kojoj su sindikati nedopustivo loše, bolje reći, nikako organizirani, odnosno usitnjeni. Esad Š.

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply