Srbi će tražiti hitnu izmjenu Ustava Hercegbosanske županije!

/SRNA/ – Vlada Republike Srpske podržaće razvojne i infrastrukturne projekte u općinama Bosanski Petrovac, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar sa 500.000 KM, odlučeno je danas na sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zvaničnika Srpske sa načelnicima ovih općina u Federaciji BiH.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno pristupiti hitnoj izmjeni Ustava županija, te da se u odredbe unese klauzula o konstitutivnosti Srba u tim županijama.

Konstatirano je da je položaj Srba u ovim općinama težak i u mnogim segmentima diskriminirajući, te da je teška situacija uvjetovana činjenicom da je na prostoru FBiH po popisu iz 1991. godine bilo 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,6 posto od predratnog broja srpskog stanovništva, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošljavanja, a srpski jezik se mora uvrstiti u nastavne planove škola u FBiH, tamo gdje to nije omogućeno, kao što je općina Glamoč. Dodik je naglasio da Srbe u FBiH, u općinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast, ignoriraju županijske i federalne vlasti.

Dodik smatra i da je najava Županijskog odbora HDZ-a BiH Livno o obilježavanju 24 godine od navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, nepotrebna provokacija protiv Srba i njihovog života na tom prostoru.

“Protiv smo bilo kakvog okupljanja, i sam pokušaj bi bitno usložio političko-sigurnosnu situaciju na tom prostoru i poremetio odnose Srba i Hrvata“, naglasio je Dodik. Zajednički je donesena odluka da će, ukoliko do toga dođe, Srbi iz tih općina organizirati okupljanje u znak prosvjeda i onemogućavanja održavanja tog događaja.

Dodik je rekao i da Republika Srpska ne prihvaća da se na prostoru općine Bosanski Petrovac, u mjestima koja pripadaju Srbima, prave bilo kakvi centri gdje će boraviti migranti, te je još jednom pozvao Srbe, ministre u tehničkom mandatu Savjeta ministara, da ne glasaju za otvaranje takvog centra u Medenom Polju.

Najavljeno je da će Republika Srpska svečanom naučno-povijesnom i kulturno-umjetničkom akademijom, 13.09. obilježiti Dan sjećanja na stradanje Srba na tom području.

Na sastanku su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, te ministri unutrašnjih poslova Dragan Lukač, finansija Zora Vidović, pravde Anton Kasipović, kao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply