SRBI ZA DOM SPREMNI / Broćeta: Nećemo dopustiti proslavu hrvatskog “oslobođenja” Drvara!

DRVAR / Zastupnik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH  Goran Broćeta poručio je da su Srbi spremni da organiziraju prosvjede i spriječe proslavu “oslobođenja” Drvara, koju je za 13.09. najavio Županijski odbor HDZ-a iz Livna.

Povodom najava županijskog odbora HDZ-a Livno da će 13. rujna, na dan kada je cjelokupno srpsko stanovnoštvo izbjeglo iz Drvara, organizirati proslavu “oslobođenja” Drvara, Broćeta je rekao da Srbi taj dan iščekuju sa velikom zebnjom.

“Ono što sam čuo jeste da su upućene pozivnice hrvatskim generalima koji su sudjelovali u `Oluji` i na ovim prostorima poslije te akcije. Ukoliko se to dogodi, mi Srbi smo spremni da organiziramo prosvjede i spriječimo proslavu `oslobođenja` Drvara”, naglasio je Broćeta.

Broćeta je napomenuo kako srpski narod, koji većinski naseljava općinu Drvar, ima veliku podršku iz Republike Srpske i Srbije.
Načelnica općine Drvar Dušica Runić rekla je da je 13.09. najtužniji dan za Drvarčane.

“To je dan kada mi je uništeno djetinjstvo i kada smo polomljenog srca otišli u tuđinu. Ta rana nikada ne zacjeljuje bez obzira što vrijeme prolazi i što smo se vratili u Drvar”, poručila je Runićeva. (SRNA)

Dušica Runić

SPRIJEČITI PROVOKATIVNE PROSLAVE NA VJEKOVNIM SRPSKIM PROSTORIMA

BANjALUKA /SRNA/ – Organizacija starješina Vojske Republike Srpske pozvala je predstavnike institucija Srpske i srpskog naroda u zajedničkim organima BiH da dignu glas, osude provokativne proslave godišnjica navodnog oslobađanja tri općine i spriječe ponovno otvaranje živih rana napaćenog srpskog naroda na prostorima Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara.

Iz ove organizacije saopćeno je da su ogorčeni odlukom vlasti Hercegbosanske županije da na prostoru vjekovnih srpskih prostora organiziraju proslavu navodnog oslobađanja pomenute tri općine, navodeći da na ovaj način hrvatska strana pokušava ponovo gaziti srpske žrtve, pokazujući da im ništa nije sveto.

U agresiji koju je izvršila regularna vojska Hrvatske, kako je navedeno, počinjeni su masovni zločini nad Srbima za koje nitko od hrvatskih čelnika nije odgovarao.

“Oni moraju odgovarati. Pozivamo cjelokupnu srpsku javnost da ustane protiv povampirenih ustaških snaga i spriječi da ponovo divljaju i siju strah među srpskim povratnicima na rodna ognjišta u ove općine. Bestidne su pomisli da se na vjekovnim srpskim prostorima, gdje je regularna vojska Hrvatske izvršila agresiju na Srpsku i BiH i počinila masovne zločine nad nedužnim srpskim narodom, organizira provokativna proslava”, navedeno je u saopćenju.

Livanjski mediji objavili su ranije da je na Izbornoj skupštini Županijskog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa o obilježavanju 24. godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, uz prijedlog da to bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika.

Godišnjica je obilježena 29.07. u Glamoču, a za 13.09. je najavljen centralni skup u Drvaru.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply