STJEPAN MESIĆ: Razmišljam da se ponovno kandidiram za predsjednika Hrvatske

Nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nije isključio mogućnost da će se ponovo kandidirati za predsjednika Hrvatske. Upitan da li će se sljedeće godine kandidirati za predsjednika Hrvatske, Mesić, inače čovjek koji je bio posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ, je naveo da na to ima zakonsko pravo. Takve odluke se, kazao je, ne donose “preko koljena”, ali će svakako razmisliti da se, kako je rekao, kandidira protiv Kolinde Grabar-Kitarović.

“Ja imam zakonsko pravo za kandidaturu. Jer je u prvom mom mandatu promijenjen Ustav i ja sam za drugi mandata izabran po novom Ustavu. Odatle se ja imam pravo još jednom kandidirati. Dolaze mi neki ljudi, predlažu, no ne može se to preko koljena”, rekao je 84-ogodišnji Mesić. Na pitanje kada bi mogao donijeti odluku o kandidaturi, Mesić je kazao da to “još nije hitno”.

Predsjednički izbori u Hrvatskoj bit će održani sljedeće godine. Komentirajući današnju kandidaturu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića za novi mandat u Predsjedništvu BiH, kao i najavu njegovog “pakta” sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, Mesić je rekao da je “protiv svega što bi netko radio sa Dodikom”. Govoreći o odnosima u regiji, posebno je komentirao politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, između ostalog, i u kontekstu Kosova, te ocijenio da je “to retrogradna politika koja pokušava stvari da vrati natrag…”.

“To je sada retrogradna politika koje pokušava stvari vratiti natrag… Ali, najvažnije je to što netko sada želi gubitnike iz Drugog svjetskog rata proglasiti pobjednicima. To nitko u svijetu nije uspio, a, evo, netko kod nas uspijeva”, rekao je Mesić u razgovoru za Radiosarajevo.ba

Komentari