“Stočari u HBŽ manipuliraju ušnim markicama”!

Hercegbosanskoj županiji godinama muku muče s iskorjenjivanjem bruceloze, zarazne bolesti zoonoze koja se sa životinja prenosi na ljude. Situacija nije alarmantna kao 2008. godine kada je bila proglašena epidemija, no, stanje na terenu je zabrinjavajuće. Zabrinjava i to što se ne biraju sredstva kako bi se izbjegle obveze prema državi.

Stvarno stanje drukčije

– Zoonoze, bolesti od kojih obolijevaju i životinje i ljudi, poput bruceloze i Q-groznice, desetljećima su prisutne na ovim prostorima, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Istina, broj oboljelih životinja varira iz godine u godinu, a najgora situacija je u rubnim općinama – ističe ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije dr. Diana Mamić te dodaje kako je najgore stanje u općini Kupres, potom u Tomislavgradu, a da slučajeva obolijevanja ima i u Glamoču te Livnu.

Informacije iz Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije govore kako je u 2018. bruceloza potvrđena kod 148 ovaca, 16 goveda i dva psa, a Q-groznica kod 23 ovce i 10 goveda. Stanje u ovoj godini moglo bi biti i gore, dodaje direktor Županijske uprave za inspekcijske poslove Dubravko Kovačević.

– Službeno, trenutačno već imamo 165 ovaca oboljelih od Q-groznice, 11 krava i dvije koze, a kada je riječ o brojkama, ja to uvijek pomnožim pet, šest ili deset puta. Znači, službeno stanje koje mi dobivamo i ono stvarno je u potpunosti dijametralno suprotno – kaže Kovačević.

Sve to navodi na zaključak, a što je potvrdila i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije dr. Diana Mamić, da mjere koje su poduzimane u proteklih 10 do 15 godina nisu urodile plodom. – Bruceloza se još uvijek pojavljuje u svim našim općinama, Q-groznica prati brucelozu, a obolijevaju i ljudi. Prošle smo godine imali 10 oboljelih službeno potvrđenih od bruceloze. Ove godine bolest je potvrđena kod jedne osobe, a za drugu čekamo rezultate – ističe dr. Mamić.

– Dovitljivost onih koji zaobilaze zakon prešla je sve granice – govori Kovačević. Uključiti sve razine – Sad smo došli do saznanja da se na pašnjacima nalaze i ovce koje službeno nisu žive. Ovce koje su eutanazirane ili su zaklane, znači, u pitanju su manipulacije ušnim markicama – ističe direktor Uprave za inspekcijske poslove Hercegbosanske županije Kovačević.

Kovačević, također, najavljuje odlučnu borbu protiv tih i svih drugih makinacija premda inspektori dobivaju prijetnje, što je uredno prijavljeno policiji. Iz Uprave za inspekcijske poslove napominju i to da bruceloze i Q-groznice ima i bit će je sve dok se u borbu protiv njih ne uključe sve institucije sustava, od državnoga vrha do lokalne zajednice.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply