STRATEGIJA SRBA IZ FBiH I VLASTI RS “Ako krenu autobusi iz Livna krenuti će i iz Banjaluke”

Vlada Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pružiće moralnu, financijsku i svaku drugu pomoć općinama Bosanski Petrovac, Drvar, Grahovo i Glamoč, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.
Jedan je od zaključaka  sastanka političkih predstavnika Srba u HBŽ i Unsko-sanskom kantonu sa predstavnicima Vlade Srpske i Milorada Dodika u Banjaluci.

Načelnik općine Bosanski Petrovac, Dejan Prošić rekao je za Srpskainfo da je na sastanku bilo riječi o općoj situaciji u ove četiri općine, kao i o dvjema aktuelnim temama – namjera vlasti USK da smjesti migranate u Medeno polje, te o namjeri HDZ iz HBŽ da obilježi 24 godine od “oslobađanja Drvara”.

– Stav srpskog člana Predsjedniištva BiH i Vlade Republike Srpske je da se ne dižu tenzije, te da ne treba preduzimati neke represivne mjere bez prijeke potrebe kako se ne bi narušila sigurnosna situacija. Stav je da se ne ide sa okupljanjem u smislu protesta, osim ako druga strana to ne isprovocira – naglasio je Prošić.

On je pojasnio da je jedan od stavova na današnjem sastanku bio da se 12, 13 i 14. rujna ove i svake naredne godine, u Drvaru organiziraju svečane akademije i naučni skupovi. Prošić ističe da je dogovoreno i da se još jednom pozove HDZ HBŽ da odustane od najavljene proslave u Drvaru.

https://srpskainfo.com

– Izražena je nada da će HDZ odustati od svoje namjere. Međutim, ukoliko se vidi da oni ne odustaju i da imaju namjeru da organizirano krenu autobusima iz Livna ka Drvaru, onda će i vlasti Srpske organizirati autobuse iz Banjaluke ka Drvaru – pojasnio je Prošić.

Srpskacafe.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply