Šumarski inspektor objasnio zašto su demobiliziranom borcu Semiru Švraki oduzeta tri kg gljiva

Policajci iz Livna su od Semira Švrake oduzeli tri kilograma gljiva smrčak, o čemu su mu uredno izdali potvrdu o oduzimanju. Semir je ranije kazao da obitelj izdržava sakupljanjem gljiva i drugih šumskih plodova, koji su mu jedini izvori prihoda od kojih žive on i njegova obitelj.

– U Livnu ga je zaustavila policija i oduzela mu 3 kile gljiva koje je nabrao. Policijski službenik mu je rekao da ne može brati gljive bez odobrenja, objavili su mediji. Inače, kako su objavili portali radi se o demobiliziranom borcu ARBiH.

Potvrda o oduzumanju gljiva

– U principu, policija je postupila prema Zakonu o šumama HBŽ, tako da nisu uradili ništa nezakonito niti pogrešno. Prema Zakonu i pravilnicima, nadležnim organima se mora prijaviti čak i svako kretanje po šumi, a pogotovo korištenje sekundarnog šumskog blaga, kao što je branje gljiva, ljekovitog bilja i slično.

Međutim, svi bi mi morali biti malo fleksibilniji kada je u pitanju primjena zakona. Naime, ako se zaista radi o nekom tko iz hobija i za vlastite potrebe sakuplja gljive po šumi, ja da sam ga uhvatio rekao bih mu samo da ide, ali mu ne bih oduzimao gljive – kazao za Faktor Milenko Kevac, šumarski inspektor u Livnu.

https://www.bh-index.info

Iznajmljujem hladnjače, šatore i ostalu opremu

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply