SUPERMARIO / Livnjak postao doktor fotografije!

Kad netko od stanovnika Koprivničko-križevačke županije doktorira, to je velika vijest. Naime, tek svaki tisućiti Podravac i Prigorac, tvrde statističari, može se pohvaliti da je stekao to najviše obrazovno zvanje.
Proteklih je dana Koprivnica postala bogatija za još jednog doktora znanosti, docenta umjetnosti na koprivničkom Sveučilištu Sjever, s „ciljanim“ područjem slikom i fotografijom. Mario Periša (46) tijekom razgovora malo se našalio na svoj račun kazavši kako je on ‘idealan primjer Hrvata koji se traži’. Nije mnogo ‘fulao’, jer osim što ulaže u vlastito obrazovanje i poboljšava tu vrlo lošu „krvnu sliku“, odlučio je ostati u Hrvatskoj, svoje znanje prenosi na mlađe generacije, a rodilo mu se i četvrto dijete u braku sa suprugom Ivonom.

– Mnogo je tu noćnih sati rada, kad čovjek, koji danju radi i rješava obveze, jedino ima mir i koncentraciju. Mnogo je odricanja i strpljenja tvojih najbližih – govori o danima priprema, predavanja, istraživanja i pisanja stotina stranica obrane doktorata u kojem donosi neke nove poglede na „percepciju slike“.
– Velik broj rezultata koje sam dobio u istraživanju može biti od koristi u znanosti, praksi, edukaciji, u izvedbi algoritama za umjetnu inteligenciju – reći će ovaj sveučilišni profesor i rođeni Livnjak (BiH) zanimljivog životnog puta.

Tijekom Grafičkog studija u Zagrebu u ruke je uzeo čak i pušku i branio Južno bojište. Vratio se, završavao studij i usporedno počeo raditi. Prvi dodir s fotografijom bio mu je na poslovima grafičke pripreme i skeniranja, a onda pobjeđuje na Večernjakovu fotonatječaju i dobiva prvu pravu priliku koju je itekako iskoristio – zadatak mu je bio snimiti koncert Rolling Stonesa u Beču 1998. godine. To mu je ujedno bila i pozivnica za posao u Večernjaku.
– Večernji je usmjerio moju profesionalnu karijeru prema snimanju koncerata i noćnog života, a onda je sve kulminiralo prelaskom u Jutarnji u rubriku Glamour cafe – navodi Mario Periša, jedan od pionira današnje domaće celebrity fotografije, koji je karijeru nastavio u Storyju i Eliteu.

Od 2006. godine pokreće prvu nezavisnu fotografsku agenciju MAPE. Mario Periša autor je više stotina objavljenih fotografija iz različitih područja fotografije u različitim medijima u regiji. Član je žirija međunarodnog natječaja za izbor Fotografija godine BiH te Hrvatskog novinarskog društva i Društva grafičkih inženjera i prijatelja. Od 2008. godine posvećuje se umjetnosti i predavanju. Te godine izdao je foto monografiju „Povratak u divljinu“. Sudjeluje pri Sektorskom vijeću za Grafičku tehnologiju i audio-vizualne tehnologije, te surađuje s Agencijom za strukovno obrazovanje kao član komisije i gost predavač. Autor je brojnih radova i izložba fotografija. Posao ga je doveo na kraju i u Koprivnicu.

– Supruga Ivona počela je raditi u Podravci, a naših troje klinaca (Vito, Maria i Marko) brzo su se priviknuli na novu sredinu. Lani nam se rodio i Anton Jan, bio je to velik dar i blagoslov za cijelu obitelj – ističe Periša i navodi kako je zadovoljan životom u Koprivnici iako još nema riješeno stambeno pitanje.
– Fakultet u manjem gradu uistinu je pun pogodak. Sveučilište Sjever mlado je sveučilište, u doslovnom i prenesenom smislu. Sposobno da se prilagodi izazovima i novim trendovima – smatra ovaj stručnjak za vizualnu umjetnost, koji ima svoj stav i o modernim trendovima.
– Možemo govoriti o „fotografskom ludilu“ (pametni mobiteli, selfiji…) kakvo se vidjelo za vrijeme izuma fotografije. No, prave vrijednosti uvijek će se prepoznati od pravih poznavatelja. Iako, kič je uvijek bila roba široke potrošnje – zaključuje. (ib)

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply