Sveta misa služena na godišnjicu pogibije Ante Perića Šobe

18.02.2020. godine na godišnjicu pogibije Ante Perića Šobe, najmlađeg poginulog branitelja, služena je sveta misa u Memorijalnom centru u crkvi sv. Jure u Donjim Rujanima (Livno).
Uz mještane bili su nazočni “Bušići” iz Jajca, Uskoplja, Posušja, Širokog, Tomislavgrada i Livna. Crkva je bila dupke puna.
Poslije mise obitelj i Bušici upričili su druženje u DOMU HRVATSKIH SNAGA U D. Rujanima. U Nedjelju je izaslanstvo išlo u Uskoplje na mjesto pogibije Ante Perića.
18. veljače 1994. godine u Uskoplju “Ciganske Livade” svoj život na oltar Domovine položio je Ante (Ivana) Perić – ŠOBO iz Donjih Rujana (Livno). Pripadnik 2. pješačke bojne ABB. Ante je rođen u Livnu 22. lipnja 1975. godine, napušta srednju školu i priključuje se postrojbama HVO-a.
Iz obitelji Perić su osim pokojnog Ante “BUŠIĆI” bili i otac mu Ivan i brat Stipo svi pripadnici 2. bojne.
Otac Ivan je preminuo nedugo nakon sinove pogibije “SRCE NIJE IZDRŽALO TUGU ZA POGINULIM SINOM”.
Ante i Ivane laka vam bila ova Hrvatska zemlja. POČIVALI U MIRU BOŽJEM

FOTOGALERIJA

ANTE PERIĆ-ŠOBO
22.06.1975. – 18.02.1994.
Pokojnog Šobu sam poznavao praktički od rođenja. Bio je točno godinu dana stariji od mene. Od malih nogu bio je osobenjak. Neke babe iz Rujana bi rekle da je bio malo življe dite, dok bi druge kazale da je bio “đavo pod ‘aljinom”.
Potući se sa trojicom ili četvoricom ispred škole, popeti se na najviše drvo u selu ili skočiti u majden na glavu, premda ni sam nije tada znao zna li plivati ili ne. Nogomet ispred škole, gađanje kestenjem ujesen kod Maračinog vrtla.
Najprije Maljančani i Avlijaši protiv Podastrančana, a onda obračun Maljančana i Avlijša. Mi bi, Avlijaši, redovno izvlačili deblji kraj iz razloga što su Maljančani u svojim redovima imali Šobu.
Prepirke kome pripadaju Tomišići, Avliji ili Maljanima. To Šobe nije bilo briga. Mogao je on istući i jedne i druge i treće. Nije važno.
Kad je jednog dana trebalo stati odlučno na branik Domovine Šobo staje među prvima kao golobradi dječak (babe bi rekle grišno dite). Upravo to ‘grišno dite’ ili golobradi dječak kako hoćete, iskazuje najveću ljubav prema svom narodu, najveće viteštvo i junaštvo polaganjem svojega života na oltar domovine, koju je ljubio iznad svega.
To je bio naš Šobo. Dragi prijatelju, sretno je bilo djetinjstvo provedeno s tobom. Neka ti je laka hrvatska gruda koju si branio i volio više od života.
Mario Topić

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply