TADIJA LJUBIČIĆ: Evo od mene dvi,tri, Duvno/Livno i još ponešto

Ma kakav koronavirus!! Ljudi više obolijevaju od uvozne hrane. Teletina starija od pisca ovih redaka.. Svinjetina siva k’o novembarsko nebo. Prekucavanje datuma proizvodnje je dodatni trud uposlenika. Vlasnici ovih trgovačkih lanaca plaćaju reket vodećim političarima. U Bosnu i Hercegovinu izvoze najgore smeće, pače i junetinu iz Moldavije. Domaći poljoprivrednik propada. Nešto povlaštenih dobija poticaje, ali mora šutiti i glasat kako mu se kaže… Dobro veli jedan tajkun, koji se obogatio na duvanjskom puku, gastarbeiterima poglavito: “Saždrt’ će ti Duvnjak sve!!

U općini Tomislavgrad pojedine ulice nose imena likova i povijesnih osoba koji nemaju ni najmanje veze s našom općinom. Glavni ideolozi imenovanja su bili ex-predsjednik Općinskog vijeća, jedan junoša vladajućih, te po jedan svećenik i jedan hodža. Tako ima Ulica kraljice Teute. Ilirke. Albanke. Pa ima i dva narodna heroja. Partizana. Ma, imaju imena svih živućih, osim stvarnih junaka našega kraja. Nema imena Mirka Beljana, a niti Marijana Šole. Oba stožernici bili. Beljan je vodio emigraciju. Do njegove smrti se nije mogla UDBA uvući u redove otpora u inozemstvu. U Livnu je još gore. Tamo jedna škola nosi ime Ivana Gorana Kovačića!! S čime je taj lik zadužio Livno!? Osim što je pisao morbidne stihove protiv vlastita naroda.

Gledam jedan dan u Livnu, uhljebu dosadno u uredu. Uzvrtio se. Ne može stalno na pauzu. Ne zna kud će sa sobom. Hoda po sobi k’o Herr Flick u onoj seriji. Ćaća mu bio udbaš. Dite se utalilo na vakat. Plaća redovita i dobra. I famozni “topli obrok”. Otkaz. Misaona imenica…  Dotle, nazvat ćemo ga Jozo, nosa letve po Frankfurtu. Bio u Rujanima kad su zaustavili srpske tenkove. Ne daju mu posla ni njemu ni ukućanima. Veli vlast: “Nije u suru”. Prolupao. U Njemačkoj obolio. Bubrezi.

Gledam upravo na Dodikovoj televiziji Vučića u Drvaru. Srbovanje pur! Za što su ginuli junaci iz 4. gardijske i 7. gardijske brigade!? Dragan Čović ne smije ni blizu primaknut. Još im mora Eronet sufinancirati “Festival srpske Krajiške pjesme”. A još načelnica Dušica neda gradnju katoličke crkve za hrvatski puk u Drvaru. A sve to u Federaciji BiH i većinski hrvatskoj županiji.

Tadija Ljubičić

 

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply