TADIJA LJUBIČIĆ / Nisu nam Rusi veći (ne)prijatelji od Amerikanaca

Davno, davno, kad smo bili tinejdžeri i prije, Amerika i njena kultura su većini od nas bila uzor. Divili se “beskrajnoj slobodi” koje je našlo oličenje u The Marlboro Mann-u Kauboj na bisnu arganu sa šeširom i cigaretom među zubima (usput, taj lik je umro od raka na plućima).

Bio je ono što smo mi iz zemalja “realnog socijalizma” gledali kao sveto Pismo. I maštali o Americi, ma šta to značilo.

Mislili smo tamo nema UDBE, doušnika. Sve pravednici. A Amerika će pomoći hrvatske težnje za slobodom. Naivno smo vjerovali.

Usput, naoružat će naše gerilce poput Mire Barešića, pa kad banu, nas će mlađe naoružat i obučiti. Dječje maštarije nemaju kraja. Nismo mi ništa znali o Wall Streetu, o masonima, Rotschildima, Sorošima i jos svašta nešto.

I da u američkoj politici nema ljubavi prema drugim zemljama (izim možda prema Engleskoj), nego goli interes. Mislili smo, ako nas Srbi i JNA napadne, eto Šeste flote, ha, ha…

Mislili smo da je Krugovalna postaja “Free Europe” iz Praga nešto demokratsko, što je glas porobljenih naroda. Nismo znali da to služi samo Americi.

Percepcija običnih Hrvata (i ne samo njih ) je da su Rusi nama neprijatelji, a Srbima prijateji. Sto posto pogrešno!

Oni jesu bolji sa Srbima nego sa nama. To ima svoje razloge, ponajprije u vjerskoj komponenti. Mi Hrvati smo, kao, izdali “slavenstvo” i priklonili se Zapadnom Rimskom Carstvu …

Ali opet, DA NIJE BILO ZELENOG SVJETLA IZ KREMLJA, NIKADA, PONAVLJAM, NIKADA HRVATSKA NE BI BILA PRIZNATA KAO SAMOSTALNA DRŽAVA.

I oružje je dobila velikim dijelom iz Rusije.

Naši nikako da shvate razliku izmedju SSSR-a i Rusije. Rusija ne mrzi nikoga od Slavena. SSSR je mrzio svakoga tko nije odan komunizmu.

Imajući u inozemstvu doticaj s Rusima poslovno (antikviteti), uvijek sam imao osjećaj da smo za Ruse dio velikog slavenskog stabla, nikako neprijatelji.

E, što su sa Srbima nešto bliži, to ima svoje razloge.

Tadija Ljubičić, Tomislavgrad

Hrvatima od Rusa 90-tih stizale TONE ORUŽJA, a šta je dobila Srbija

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply