TOMISLAV JURKIĆ: Nije Ćinćilova nego “Jurkića kula”

Poštovani uredniče Relax portala,
kada se god govori ili piše o Livnu, a posebno o kulturi i prošlosti Livna onda se svi trebamo koristiti djelima koja su napisali i objavili, između ostalih, prof. Stipo Manđeralo i Damir Tadić.

Pišući o kulturocidu koji se nedavno dogodio u Livnu, Ivica Propadalo se koristio pojmovima iz svog djetinjstva, zanemarujući činjenice iz djetinjstva svog oca Marka Propadala i mog oca Ivice Jurkića, a i vremena kada je srušena kula i izgrađena.

Trebalo je zaviriti u Kutiju za čuvanje vremena, Prilozi proučavanja prošlosti livanjskog kraja autora Stipe Mađerala, Svjetlo riječi – Livno, 1996.

U dijelu knjige Pisma iz “BOSANSKOG SIBIRA” na stranici 107., prof. Manđeralo piše sljedeće:

“Kojih tridesetak koraka trebalo je Kranjčeviću da iz kuće Mare Bojadžinice prijeđe ulicu i već bi se našao u učionici, među svojim đacima u “JURKIĆA KULI”, kući djeda Gabriela Jurkića – najvećeg našeg slikara pejzažista, u kojoj je u samom početku bila smještena livanjska Trgovačka škola. U istoj zgradi za vrijeme turske uprave od samog početka, od 1853. godine, imao je sjedište austrijski konzularni agent.”

S poštovanjem,
Tomislav Jurkić (tomo.jurkic@gmail.com)

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply