Turska negira genocid nad Armencima, turski parlament bijesan na odluku američkog Senata

Odluka američkog Senata je ništavna u pogledu povijesti i zakona, kao i naše cijenjene nacije i globalne zajednice – dodaje se.

Turski parlament izdao je zajedničku deklaraciju kojom osuđuje rezoluciju američkog Senata kojom je zločin počinjen nad Armencima u Osmanskom carstvu okarakterizirao kao genocid.

Državni parlament Turske osudio je rezoluciju i proglašavaju je nevažećom jer su zanemarena osnovna pravila međunarodnog prava odbacivanjem “povijesnih činjenica”, javlja Anadolija.

Ta odluka, smatraju zastupnici u turskom Parlamentu, nema pravnu vrijednost i neće biti vezana za Senat nakon sljedećeg izbornog procesa, je očigledno dio prljave političke igre, prenosi Fena.

Parlament je pozvao povjesničare da precizno informiraju javnost o predmetnim događajima, dodajući da je Turska otvorila svoju bogatu arhivu za sve istraživače, uključujući Armence.

– Odluka američkog Senata je ništavna u pogledu povijesti i zakona, kao i naše cijenjene nacije i globalne zajednice – dodaje se.

Američki Senat usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom se armenski događaji iz 1915. priznaju kao genocid.

Prelog rezolucije predstavili su senator Demokratske države New Jersey Bob Menendez i republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply