U BiH počelo privođenje osoba zbog govora mržnje na internetu

Sve češća suradnja portala Klix.ba, državnih institucija i internet provajdera rezultirala je uhićenjem čak tri osobe na području BiH u samo pet dana, koje su pisale poruke govora mržnje u komentarima na vijesti ovog portala, objavio je Klix.ba.

Kako se navodi, najposjećeniji internet portal u BiH Klix.ba već godinama surađuje sa svim državnim, entitetskim i lokalnim organima na suzbijanju govora mržnje, kako na svom, tako i drugim portalima i društvenim mrežama. Ovi napori u posljednje vrijeme su intenzivirani, a rezultirali su uhićenjem nove tri osobe u samo nekoliko dana, koje su komentare na vijesti iskoristile za pisanje govora mržnje.

U suradnji Klix.ba sa sigurnosnim agencijama policijski službenici locirali su 1. travnja jednu osobu na području Tuzle, a druge dvije osobe 4. travnja na području Sarajeva zbog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti. Sve tri osobe su zlouporabile mogućnost komentiranja vijesti na ovom portalu anonimno iznoseći razne uvrede na vjerskoj, nacionalnoj i drugim osnovama, kao i prijetnje trećim osobama pod svojim pseudonimima.

Inače, portal Klix.ba mjesečno čita 550 tisuća čitatelja iz Bosne i Hercegovine, a oko 5.000 korisnika svakodnevno objavi i do 10 tisuća komentara. Iako su pravila o pisanju komentara svi korisnici prihvatili prilikom registracije i mogu se pročitati i uz svaku vijest, mnogi čitatelji zloupotrebljavaju ovu mogućnost ne shvaćajući da se radi o kaznenom djelu. Klix.ba ističe da garantira anonimnost svim korisnicima koji pišu komentare, a ne krše pravila dobrog ponašanja, a oni korisnici koji iznose govor mržnje mogu biti procesuirani u suradnji s državnim organima.

S obzirom na veliki broj komentara, gotovo je nemoguće da administratori portala, navode iz Klixa, uklone sve komentare koji sadrže govor mržnje u stvarnom vremenu. Dnevno se obrišu stotine komentara sa sadržajem govora mržnje, a svi korisnici budu banirani. Portal Klix.ba se zahvaljuje svim čitateljima koji koriste opciju “Prijavi komentar” čim naiđu na komentar koji sadrži govor mržnje.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply