U Livnu počela ovogodišnja obuka mališana iz oralnog zdravlja i higijene

Obukom će biti obuhvaćeno 330 polaznika vrtića i prvačića

Prim. Dr Alija Jerlagić, specijalista dječje stomatologije, koji je čitav radni vijek proveo u dječjoj stomatološkoj ordinaciji DZ Livno, brinući o oralnom zdravlju i oralnoj higijeni mališana, u srijedu je započeo ovogodišnji ciklus obuke predškolske djece i prvašića o oralnom zdravlju i oralnoj higijeni, praktično s djecom uvježbavajući na modelu vilice ispravno pranje zubi, a kao i do sada održao je i adekvatno predavanje o značaju oralnog zdravlja i zdrave prehrane za zube i zdravlje u cjelini.

Ove godine startao je sa vrtićem MIZ Livno, kojega pohađa 19 mališana, kojima je nakon obuke podijelio diplome i poklon pakete sponzora za održavanje oralne higijene.

-Na žalost, iz godine u godinu djece je u školama i vrtićima, pa i u ordinaciji sve manje, no naše je da vodimo brigu o djeci bez obzira na njihovu brojnost. Ove godine predškolske je djece 170, od čega ih je u vrtiću MIZ Livno 19, u gradskom vrtiću „Pčelice“ 76, u vrtiću „Sunčani most“ 40, te u „Malom princu“ 35, dok od ove godine uopće ne radi vrtić časnih sestara „Sunčani sjaj“.

Što se prvašića tiče njih je u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ 104, a u OŠ „Fra Lovro Karaula“ samo 56, računajući i područne škole. Dakle, ukupno je 330 mališana ove godine koji će biti obuhvaćeni obukom i dobiti poklone sponzora Colgate i Lacalut, a obuku planiramo završiti do 12. rujna, za Europski dan oralnog zdravlja“, kazao je dr Jerlagić za Avaz, koji punih 12 godina prati njegov rad sa mališanima, kako u odgojno-obrazovnim ustanovama, tako i u njegovoj ordinaciji, gdje mu djeca uglavnom dolaze bez straha jer ih obukom pripremi da se ne plaše zubara.

A pošto krajem godine dr Jerlagić ide u zasluženu mirovinu, teško da će se naći adekvatna zamjena da bez naknade i s toliko ljubavi vodi brigu o zdravlju djece. Narednih dana dr Jerlagić će obuku provesti u ostalim livanjskim vrtićima i osnovnim školama, putujući i u područne škole, u koju svrhu mu DZ Livno osigura prijevoz.

Tekst i foto: Ale Kamber, Livno

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply