U Njemačkoj čekaju na radnu snagu iz Bosne i Hercegovine

U Njemačkoj se dodatno povećala potreba za kvalificiranim radnicima iz Bosne i Hercegovine u tzv. prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u području prirodnih znanosti i tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je Institut za njemačko gospodarstvo iz Kelna (IW).

„Njemačkim poduzećima je u listopadu nedostajalo 337.900 radnika u područjima matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike, što je rekordna vrijednost i porast od šest posto u usporedbi s listopadom 2017.“, proizlazi iz studije IW-a objavljene danas.

Stručnjaci se slažu da drastičan manjak neće biti moguće pokriti isključivo uvozom radne snage sa Balkana, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe, piše Hina.

„Mi šanse koje pruža digitalizacije možemo iskoristiti samo ako naš obrazovni sustav djecu bude pripremao za tržište rada budućnosti“, stoji u priopćenju Saveza njemačkih poslodavaca (BDA) u prvoj reakciji na najnoviju studiju IW-a. Ukupno je u Njemačkoj u studenome bilo nepopunjeno 1,24 milijuna radnih mjesta, što je najviša ikad zabilježena vrijednost u Njemačkoj.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply