VIDEO: KAKO JE PAO BIVŠI ZAPOVJEDNIK ARMIJE BiH? Bošnjačkom heroju presudile tek nedavno objavljene uznemirujuće snimke iz 90-ih

General Armije BiH i njezin bivši zapovjednik Atif Dudaković uhićen je u Bihaću zbog, kako se navodi u priopćenju, ‘ratnih zločina nad Srbima te zarobljenim pripadnicima Autonomne pokrajine Zapadna Bosna’ 1995. godine tijekom akcije Sana ‘95.

U to vrijeme Atif Dudaković zapovijedao je Petim korpusom Armije BiH, koji se nalazio u tadašnjoj bihaćkoj enklavi, okruženoj s jedne strane pobunjeničkom SAO Krajinom, s druge Republikom Srpskom, a prijetila im je ‘sudbina Srebrenice’. Agoniju Bihaća okončala je operacija Oluja.

Uz generala Dudakovića pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uhitili su i priveli još 12 bivših časnika Petog korpusa. Uhićenje jednog od junaka bošnjačkog otpora u BiH tijekom rata 90-ih izazvalo je različite reakcije. U Republici Srpskoj izraženo je neskriveno zadovoljstvo, dok su Bošnjaci reagirali očekivano, dijametralno suprotno – pitajući se zašto se ‘uhićuju heroji koji su branili BiH’.

Bošnjački član predsjedništva Bakir Izetbegović je rekao kako su u potpunosti opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali ‘od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje vještačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promijeniti povijesne činjenice i karakter rata u BiH’.

Izetbegović je poručio kako poštujući presumpciju nevinosti ‘vjerujemo da će general Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret’.

Akcija uhićenja Dudakovića pripremana je nekoliko mjeseci u najvećoj tajnosti, a sama istraga protiv njega trajala je 12 godina. Prijavu protiv Dudakovića su 2006. godine podnijeli tadašnji predsjednik i premijer RS-a Dragan Čavić i Milorad Dodik, kada su se u javnosti pojavile snimke koje prikazuju kako naređuje ubojstvo srpskih civila i pali srpska sela u rujnu 1995.

Na jednom videu od 9. srpnja 1994. snimljeno je ubojstvo dvojice zarobljenika, a prije nego li je likvidacija izvršena, čuje se kako Dudaković naređuje: ‘Strijeljati na licu mjesta!’.

https://www.jutarnji.hr

Komentari