VIDEO / VUKOVAR – To nije bila borba, to je bilo istrebljenje!

Tri minute bilo je dovoljno režiseru filma “Harrisonovo cvijeće” da dočara strahotu koju su Jugoslavenska “narodna” armija i  četnici učinili u Vukovaru. Tri minute za tri tisuće ubijenih. Scenaristu filma bile su dovoljne dvije rečenice:
To nije bila borba. To je bilo istrebljenje

Svi naši mediji zajedno nisu snimili nijedan film za nikog iz Vukovara koji bi na ovaj potresan način potresao svakog čovjeka i ostavio ga bez daha. Nisu htjeli ni prikazati ovaj film. Sakrivali su istinu od javnosti.

Film Harrisonovo cvijeće snimljen je kao sjećanje na tragediju jednog novinara koji je preživio Vukovar. Za jednog čovjeka je snimljen film. Za potrebe sjećanja. Da se ne zaboravi.

Čovjek se zapita: Treba li išta više govoriti o našoj politici i medijima. Treba!

Pored tri tisuće ubijenih u Vukovaru, još je tisuću nestalih među kojima je 12 djece. Na njih je u tri mjeseca bačeno 6 milijuna granata. Broj silovanih žena nikad nećemo saznati. Vukovar su potpuno razorili i razorali, a mi smo tražili topničke dnevnike kojima bi se dokazalo “prekomjerno” granatiranje Knina.

Da nije bilo Vukovara i Vukovaraca, ove snage zla došle bi u Zagreb do večere. Možda bi ih tamo dočekali neki naši današnji državni “uglednici” i servirali im stol. Jer ovi su prema svemu očito njihovi. Zato su u Zagrebu i pretukli zapovjednika Vukovara. Namučio je njihove. Zato im i nije baš drago da se njihovi prikazuju u ovom zlu.
Već drugi put u bliskoj povijesti uspješno ga skrivaju od očiju javnosti. Drugi put.

A kada se povijest ponovi, a javnost to ne vidi, ili okreće glavu i gleda “svoja posla”, onda više ne možemo kriviti njih i one koji su zlo učinili. Jer oni postaju mi.

Jednom prilikom se moj dobar poznanik, inače visokoobrazovan čovjek, narugao na moja pisanja o ratnoj šteti, rekavši da je ratna šteta NIŠTA u odnosu na ono što su kasnije opljačkali naši hrvatski političari.

To mu je bio kao argument za nenaplatu ratne štete. A ja sam se pitao onda i pitam se danas: A zašto nismo riješili i jedno i drugo? Zašto nismo naplatili ratnu štetu i vratili opljačkano?
Zašto ne i jedno i drugo, a ne ni jedno ni drugo?
Zašto?

MIKI BRATANIĆ

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply