ZAMISLI KATALONCI NEŠTO TRAŽE OD POLITIČARA A FRATRE I DAIDŽE NISU PITALI SMIJU LI: Prosvjednici u Kataloniji traže od političara da nastave s odcjepljenjem

Diljem Katalonije sinoć su se okupile tisuće prosvjednika obilježavajući drugu godišnjicu referenduma o nezavisnosti te su od svojih političara tražile nastavak procesa odcjepljenja od Španjolske.

Barcelonom je promarširalo oko 18.000 zagovornika nezavisnosti s porukom “niti zaboraviti, niti oprostiti”, izvijestila je gradska policija. Lani se na isti dan, na prvu obljetnicu, okupilo 180.000 prosvjednika, priopćila je tada policija.

Prosvjednici su se u utorak zaustavili ispred zgrade Europske komisije, a zatim i ispred zgrade španjolske središnje vlade, gdje su vikali “okupacijske snage van”. U gradu Gironi okupilo se 13.000 prosvjednika koji su u noći marširali s bakljama, dok se u Lleidi okupilo 5000 osoba, a u Tarragoni njih 4000.

“Što rade katalonska vlada i parlament? Ne možemo dopustiti nove simbolične deklaracije nezavisnosti. Glasovi 1. listopada 2017. bili su stvarni, udarci policije stvarni, želimo stvarnu nezavisnost”, priopćila je organizacija Nacionalna skupština Katalonije (ANC), nevladina udruga koja je u utorak organizirala prosvjed.

Presuda za 12 katalonskih dužnosnika
Prosvjed je organiziran u trenutku iščekivanja sudske presude za 12 katalonskih dužnosnika koji su optuženi za pobunu protiv Španjolske, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma 2017. godine. Španjolsko državno odvjetništvo zatražilo je za njih zatvorske kazne od 7 do 25 godina. Nakon višemjesečnog suđenja presuda bi trebala biti objavljena do 15. listopada.

Katalonska vlada je 1. listopada 2017. organizirala referendum o nezavisnosti, koji je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Španjolska nacionalna policija i civilna garda pendrecima su sprečavale glasanje ozlijedivši stotine osoba koje su tijelima blokirale prilaze biralištima. Tadašnja konzervativna španjolska vlada, nakon odobrenja španjolskog parlamenta, preuzela je direktnu kontrolu nad Katalonijom koju je povukla nakon što su dva mjeseca kasnije ondje bili održani prijevremeni izbori. Na njima su opet najviše glasova dobile stranke za nezavisnost, koje trenutno imaju većinu mjesta u parlamentu u Barceloni i čiji članovi čine katalonsku vladu.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra u utorak je poručio kako će njegova vlada nastaviti ići demokratskim i mirnim putem prema “ostvarenju samoodređenja”.

Španjolski premijer Pedro Sánchez upozorio je kako njegova socijalistička vlada ne isključuje primjenu članka ustava kojim bi središnja vlada u Madridu preuzela privremeno direktno upravljanje Katalonijom ako regionalna vlada odbije poštivati španjolski ustav.

Poskok.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply