Znanje njemačkog jezika bit će odlučujuće za useljenike

Njemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana nisu u stanju obraditi zahtjeve za radnim vizama čiji broj se u prvoj polovini ove godine udvostručio, javlja tjednik Der Spiegel u subotu. – U prvoj polovini 2018. u šest zemalja zapadnog Balkana postavljeno je 52.000 zahtjeva za radnim vizama, što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2015.

– javlja Der Spiegel pozivajući se na interne dokumente njemačkog ministarstva vanjskih poslova. – Broj zahtjeva za vizama uvelike je nadmašio kapacitete naših konzularnih predstavništava, što je urodilo rastućim brojem pritužbi predstavnika gospodarstva, politike i civilnog društva – stoji u dokumentu.

I ove će stvari biti bitno uređenije nakon što Njemačka donese novi useljenički zakon koji je najavljen za jesen. Njime je predviđeno da će u “obećanu zemlju” u koju su u proteklih nekoliko godina otišle stotine tisuća ljudi iz BiH ulaziti uglavnom radnici kojima će biti dan određen rok da se zaposle i integriraju u društvo. Oni koji u tome ne uspiju bit će vraćeni u svoju zemlju. Dosadašnji se zakon obilato koristio i mnogi su živjeli samo od socijalne pomoći, što je Nijemce uznemirilo.

Njemački stručnjaci tvrde da je najavljeni zakon “konačno dobar”, a njegov okvir je praktički ujedinio političare. – Odlučujuća bi bila kvalifikacija, starosna dob, poznavanje njemačkog jezika, ali i dokaz da mu je ponuđeno konkretno radno mjesto i da mu je financijski osigurana egzistencija u Njemačkoj – piše njemački Handelsblatt.

www.vecernji.ba

Komentari