Zvijezda Arsenala: Oca su mi tukli u beogradskom zatvoru

Mislim da mi još nije otkrio sve. U nekim trenucima osjećam kao da je nešto progutao i nije ispljunuo istinu. Možda je toga bilo previše, kaže Granit Xhaka, čiji je otac proživio torturu

arsenal

Nogometaš Arsenala Granit Xhaka progovorio je o dramatičnoj priči svoga oca Ragipa, koji je tri i pol godine proveo iza rešetaka kao bivši zatvorenik u bivšoj Jugoslaviji.

– Koliko ja znam, njegovih prvih nekoliko mjeseci u zatvoru bili su u redu. Ali onda su počela premlaćivanja – kazao je kosovsko-albanski Švicarac u razgovoru za The Guardian.

Ragip Xhaka završio je iza rešetaka jer je, kao 22-godišnji student iz Prištine, 1986. sudjelovao u demonstracijama protiv vlasti u Beogradu. Osudili su ga na šest godina robije, a bio je smješten u ćeliju s još četvoricom muškaraca i smio je izaći svaki dan – na samo deset minuta.

– Njegova me priča, kao sina, duboko dirnula. Stvarno je duboko u mom srcu i tako tragična priča. Ponekad ga zamolim da mi je ponovno ispriča, mislim da mi još nije otkrio sve. U nekim trenucima osjećam kao da je nešto progutao i nije ispljunuo istinu. Možda je toga bilo previše i želio je poštedjeti djecu sve te žalosti – kazao je Granit i dodao:

– On je bio ponosan Kosovar i mislio je da taj narod ima pravo postojati. Ustao je za njegova prava, bila su to temeljna demokratska prava kao što je glasovanje. Nije se radilo samo o njemu. Uhićene su i druge osobe, uključujući i njegova ujaka kojega su zatvorili nekoliko godina prije, a dobio je 15 godina. Bilo je to strogo politički. Otac mi je upitao: “Zašto mi nismo ovdje demokrati? Zaslužujemo biti i zaslužujemo da nas se čuje”.

Majka Granita i njegova brata Taulanta, koji je također nogometaš, ali je odabrao albansku reprezentaciju, upoznala je njihova oca samo tri mjeseca prije nego što je ovaj završio u zatvoru. I, unatoč tomu, čekala ga je više od tri godine.

– Imam nevjerojatno puno poštovanja za svoju majku, nikad nisam čuo za ženu koja bi nakon samo tri mjeseca veze u tako mladim godinama imala strpljenja čekati. Nevjerojatna je osoba – kazao je Granit.

Ragipu je kazna bitno smanjena, a pušten je zajedno sa svojim ujakom. Nitko nije znao da su izašli na slobodu dok nisu pokucali na kućna vrata svojim obiteljima. Ubrzo potom odselili su se u Švicarsku, u potrazi za novim početkom, gdje se Granit rodio 1992. godine. Zahvalan je toj zemlji na svemu što mu je pružila, ali je ponosan i na svoje kosovsko-albansko porijeklo.

24 sata

Komentari