10 godina od tragične pogibije livanjskog borca za slobodu hrvatskog naroda

Ovih dana se navršava 10 godina od tragične pogibije znamenitog borca za slobodu hrvatskog naroda, dugogodišnjeg političkog emigranta i člana HČSP BIH, Livnjaka Ivana Kovača.

Progonjen od jugoslavenskih komunističkih vlasti stavio se na raspolaganje domoljubnim pokretima Hrvata u Francuskoj (Paris, Nica) koji su iznjedrili niz kasnijih članova obnovljenog HSP-a (ing. Hasan Selimović, Alija Šiljak i dr.)

Po izbijanju rata vraća se u domovinu. Zbog trzavica i svađa napušta HSP i prelazi u HČSP , te je 1996. jedan je od obnovitelja HČSP BiH .

Pokojni Kovač nije bio čovjek visoke naobrazbe. Nije bio ‘orator’. On je bio posebna vrsta revolucionara. U spisima i uputama SDB-a su hrvatski emigranti bili podijeljeni glede “tretmana” prema njima. Neke je trebalo upratiti, neke privesti, opservirati. Kod imena gordog Livnjaka je stajala opaska – LIKVIDIRATI.

Dolaskom u Livno, UDBA u redovima vladajućih je puštala ogavne priče o njemu. Omiljena je bila – francuski špijun! U svojoj nemaštovitosti, isti oni koji su pljuvali po ondašnjem predsjedniku Dobroslavu Paragi i govorili kako je sa kninskim vođom pobune “tetkić”, htjeli su oprati vlastito služenje Beogradu.

To su isti oni koji priječe da pojedina obrazovna ustanova ponese ime još znamenitijeg emigranta Livna prof. Mirka Vidovića.

Primjerice, osnovna škola u Livnu koja nosi ime partizaskog pjesnika mržnje. HČSP BiH smatra da je konačni pravorijek biološki kraj. Livanjski kraj nije nikada vidjelo veličastveniji pogreb od Uik-ovog !

Od Canberre, Pariza, starih “obranaša” iz Chicaga, Njemačke, pripadnjka 4. GMB “Pauci”, ogromno mnoštvo prijatelja i poštovatelja njegovih nazočilo je njegovu oproštaju.

A “tuge”, jalnusi, nihilisti, neka i dalje grize savjest i neka služe Beogradu. Ivan Kovač s nama je!

Počivao u miru Božjem !

Tadija Ljubičić, predsjednik HČSP BIH

U 75. godini života poginuo Ivan Kovač

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply