20 GODINA RADA BEZ SPOMINJANJA BILO KAKVIH PRAVA!

raDNIK

U 20 godina rada u privatnom sektoru, nisam smio spomenuti nikakva prava koja mi pripadaju. Poslodavac očekuje da ja učinim sve moguće, da njihova firma ne trpi bilo kakve posljedice, ili ne daj Bože gubitke. Bio sam primoran da bježim od inspekcije kao nekakav kriminalac, jer u protivnom bih se morao suočiti sa poslodavcem i njegovim zlostavljanjem. U rijetkim slučajevima kada bi me inspekcija uhvatila u „radu na crno“, najsmješnije mi je bilo kada se inspektor, koji sa mnom razgovara, čudi kako to da ja nisam prijavljen… Ili one njihove legendarne izjave, kako su oni tu da pomognu nama radnicima, te da sam ja njima nepoznat (iako je to 5. put da smo se susreli u istoj situaciji). Na kraju se napravi zapisnik i poslije toga me se ne sjete, do sljedeće akcije koju budu provodili za „rad na crno“… I onda opet sve ispočetka.

Uz sve to moram nekada slušati i prijetnje pojedinih inspektora, kako će oni meni napraviti ovo ili ono… Kao da sam ja kriv što mene poslodavac neće da prijavi i osigura. Doduše, zakon i mene obvezuje da prijavim sve nezakonitosti, ali tko meni garantira da to moj poslodavac neće doznati, s obzirom da živim i radim u maloj sredini, jer su ljudi koji rade u takvim institucijama, nažalost, vrlo potkupljivi.

U 20 godina rada, koliko radim, niti jedan predstavnik sindikata nije probao da kontaktira mene, a vjerujem ni ljude koji su u sličnim pozicijama. Toliko o sindikatima!
U 20 godina radnog staža, ja imam 1 mjesec radnog staža, koji sam morao sam da uplatim da bih dobio zdravstveno osiguranje od zavoda za zapošljavanje. Toliko o institucijama ove države!

Ne trebam ni spominjati koje sve uvrede moram progutati od poslodavca, samo da bih dobio svoju zarađenu plaću, za koju on misli da je previše i još misli da je svetac kada ju (i ako) isplati. Toliko o poslodavcima!

Radničke priče su isključivo autorsko djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja. Centar za građansku suradnju Livno, ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 

http://www.cgs-livno.net/