70 posto vozila u Federaciji ne bi trebalo proći tehnički pregled

Posljednja studija Instituta za privredni inženjering Zenica pokazala je da 70 % vozila provjerenih u studiji nije zadovoljilo kriterije da prođe tehnički pregled, istaknuto je danas na sjednici Udruženja ovlaštenih prodajno-servisnih centara novih motornih vozila Privredne komore Federacije BiH.

Predsjednik Udruženja Haris Muratović izjavio je Feni da je potrebno apelirati na vlasti da poduzmu dodatne mjere na otklanjanju neregularnosti na tehničkim pregledima vozila radi zaštite sigurnosti i života građana.

Dodao je da je u dvije i pol godine rada tog udruženja bilo i pozitivnih pomaka u aktivnostima s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH kao što je zabrana uvoza za vozila ispod Euro 4 norme, homologacija novih rezervnih dijelova te oslobađanje od tehničkog pregleda za nova vozila u drugoj godini.

– Od inicijativa koje su u proceduri izdvojio bih onu za prijenosne registarske tablice i mogu reći da smo naišli na konstruktivan dijalog nadležnih ministarstava – rekao je Muratović.

Također, naveo je i da su tražili da iz prometnih dozvola bude izbačena godina proizvodnje i da bude upisivana modelska godina te mogućnost registracije pick-up vozila na fizičke osobe.

Prema podacima BIHAMK-a za 2017., više od 66 posto registriranih vozila u Bosni i Hercegovini je starije od 18 godina, a više od 88 % voznog parka je starije od 12 godina.

Dnevnik.ba