Pad temperature i do 15 stupnjeva, ali će se ljetne vrućine opet stabilizirati

Čak 16.619 prometnih nesreća i 105 izgubljenih života – brojke su za prvih pola godine 2024., a nakon toga, u ovim ljetnim mjesecima, gotovo svakodnevno čitamo o tragedijama na cestama, borbi za život i slično, piše Večernji list BiH. Nažalost, situacija nije nimalo dobra. Gotovo sve bolnice suočavaju se s nedostatkom krvi, a hitan apel uputio je i SKB Mostar.

– Pričuve krvi i krvnih pripravaka su pri kraju, najviše nedostaje nulte krvne grupe, no i zalihe svih drugih krvnih grupa su na rezervi. Pozivamo sve darivatelje, osobito one s nultom krvnom grupom, da daruju svoju dozu krvi i tako spase nekome život. Nulta krvna grupa, osim što je najčešća, i univerzalni je davatelj. Kako bismo prikupili dovoljnu zalihu krvi, redovito se obavljaju i akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Ovaj poziv za darivanje krvi ni jedna zdrava osoba od 18 do 65 godina ne bi trebala ignorirati.

U svakoj kapi darovane krvi skriva se priča o hrabrosti i empatiji koja svijet čini boljim mjestom – navodi se u pozivu. I u tome se ogleda težina situacije, a čemu je doprinijelo i ovo posebno teško ljeto gdje je zbog rekordno dugih toplinskih valova bilo i više prometnih nesreća, a samim time i prijeloma, operativnih zahvata, nažalost, i tragedija, a u slučajevima u kojima se interveniralo, ljudima je često trebala krv. Hoće li se nakon najavljene promjene vremena situacija promijeniti, to je sada pitanje, ali da promjenu najavljuju svi relevantni meteorolozi, i to je istina.

– Nad zapadnu Europu prodire nestabilan vlažni atlantski zrak uzrokujući lokalne grmljavine i pljuskove zapadno od Alpa. Pred dolaskom vlažnog atlantskog zraka toplinska kupola nad Sredozemnim morem premješta se sporo prema istoku. Nad našim krajevima je vrhunac toplinskog vala. U nedjelju navečer očekuje se promjena vremena, prolaz hladne fronte sa sjeverozapada uz pad temperature zraka, grmljavinu, pljuskove, udare vjetra – navodi se uz ostalo. A hoće li ta promjena biti dovoljna da “rashladi” zemlju dovoljno, pa da se svi nekako stabiliziramo.

 

Na kraju krajeva, trenutačno Balkan gori i ne samo zbog vrućine već i zbog požara, pa bi i zbog tog segmenta bili potrebni kiša i osvježenje. U Dnevniku Nove TV vrijeme je komentirao Nedim Sladić. – Možemo govoriti da smo u relativno dobroj situaciji jer ima značajno pogođenijih zemalja, ali dijele sličnosti kad su požari u pitanju, a najgore je u Grčkoj, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. U Grčkoj je najteže, aktivno je 40 požara i ova je godina jako nepovoljna s tog aspekta. Problem je to za sve nas. Nismo imali zimu sa snijegom i to je bio prvi okidač ako se nastavi suša na proljeće i ljeto, a to se i ostvarilo.

 

Na to su i prognoze naslućivale. Mi već imamo problem s nedostatkom oborina, nedostatkom podzemnih zaliha vode u zemlji, a one su bitne da vegetacija bude zdrava. Već smo u lipnju imali sve pogodno za prvi i jači toplinski val zahvaljujući vanjskim učincima, jako toplog zemljišta koje djeluje u svojoj povratnoj sprezi kao isparavač jer ne troši energiju na isparavanje vlage iz zemljišta, već izravno zagrijava tlo i, naravno, topla mora. Imali smo, da tako kažem, perfektnu oluju svih parametara da ovo područje bude najgore pogođeno – istaknuo je Sladić.

Ublažavanje suše

O promjeni koja se željno iščekuje ne govori s puno optimizma. – Mi ćemo 18. i 19. kolovoza vidjeti određenu promjenu vremena, ali ni ovaj intermezzo neće nešto bitno promijeniti. Točno je, temperature će pasti od 10 do 15 stupnjeva, na oko od 25 do 30, ali ako govorimo o oborinama, one su još uvijek nedovoljne da bi se ublažila suša. Možda može pomoći da se požari stave koliko-toliko pod kontrolu, ali poslije toga kratkog nevremena, od 21. kolovoza, slijedi nam ponovna stabilizacija visokih temperatura koje će trajati do kraja mjeseca, prema trenutačnim projekcijama – ističe Sladić.

Večernji.ba

Vrtlarija Šarić Livno