Hrvatska odbila školovati crnogorske vojnike

Prema pisanju Antene M, Crna Gora je preko svojeg vojnog izaslanika komunicirala sa hrvatskim ministarstvom obrane i zamolila za prijem trojice pripadnika Vojske Crne Gore na ove ugledne vojne škole, ali je dobila negativan odgovor.

Ovo je još jedan potez koji je službena Hrvatska povukla kao odgovor na usvajanje Rezolucije o Jasenovcu.

Prethodno je Zagreb predsjednika Skupštine Andriju Mandića, potpredsednika Vlade Aleksu Bečića i zastupnika vladajuće koalicije Milana Kneževića proglasio personama non grata.

Spekulira se i da je Hrvatska u Savjetu EU blokirala sredstva za Crnu Goru namjenjena modernizaciji vojske kroz Europski mirovni program.

Ministar obrane CG Dragan Krapović je prije par dana govoreći o odnosima sa Hrvatskom, kazao da su oni od izuzetne važnosti za obje zemlje.

“Svjesni smo da postoje određena pitanja koja su izazvala nesuglasice, poput broda ‘Jadran’ i Rezolucije o Jasenovcu. Ne želim se ponavljati, ali moj stav o brodu ‘Jadran’ je poznat i nepromjenljiv i u skladu je sa povjesnim, pravnim i kulturnim činjenicama. Brod je crnogorski. Naša je obveza da kao odgovorna država težimo rješavanju svih pitanja kroz otvoreni dijalog i suradnju”, naveo je Krapović.

Kazao je i da je prvi korak ka poboljšanju odnosa postizanje međusobnog razumjevanja i poštovanja.

Potrebno je da kroz izravne razgovore i diplomatske kanale objasnimo naše stavove i čujemo njihove, dodao je.

Poslovno trgovački centar Metropolis Livno