Što je sve dopušteno, a što nije u predizbornoj kampanji

Predizborna kampanja za ovogodišnje lokalne izbore, koji će se održati 6. listopada, započinje danas i trajat će do 5. listopada u 7.00 sati ujutro, kada će započeti izborna šutnja, priopćila je predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, Irena Hadžiabdić.

Hadžiabdić je rekla da tijekom 30 dana, koliko traje predizborna kampanja, politički subjekti na zakonom propisan način upoznaju birače i javnost sa svojim programima i kandidatima za lokalne izbore.

Svi politički subjekti mogu provoditi kampanju na cijelom teritoriju BiH, a nadležna tijela dužna su osigurati slobodu njihovog kretanja i kretanja njihovih birača i pristaša, kao i jednak tretman u njihovim zahtjevima za korištenje javnih prostora u svrhu kampanje.

“Politički subjekti imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju, organizirati i održavati javne skupove, slobodno iznositi svoja stajališta kako bi pridobili podršku birača, tiskati i dijeliti plakate i postere te druge materijale povezane s izbornom kampanjom”, dodala je Hadžiabdić.

Prema njezinim riječima, politički subjekti dužni su osigurati ravnopravnu promociju kandidata oba spola u predizbornoj kampanji.

Tijekom kampanje zabranjeno je uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati tiskane oglase, postere i druge materijale, a također je zabranjeno isticati, tiskati i dijeliti izborne materijale u kojima se žene i muškarci prikazuju na stereotipan ili ponižavajući način.

Izborni materijali, navela je Hadžiabdić, ne smiju se postavljati unutar ili na zgradama u kojima su smještena tijela vlasti, javna poduzeća i ustanove, mjesne zajednice, vjerski objekti, na javnim cestama i javnim površinama osim na mjestima predviđenima za javno oglašavanje.

“Politički subjekti dužni su ukloniti sve materijale korištene u svrhu izborne kampanje 15 dana nakon dana izbora”, podsjetila je Hadžiabdić.

Naglasila je da političkim subjektima i osobama angažiranim u izbornoj administraciji nije dopušteno nositi i pokazivati oružje na skupovima niti na biračkim mjestima i njihovoj okolini, kao ni ometati skupove drugih političkih subjekata.

Također je navela da je zabranjeno prijetiti pristašama drugih političkih subjekata, ometati novinare u obavljanju njihovog posla, obećavati novčanu nagradu ili druge materijalne pogodnosti u svrhu dobivanja podrške birača, poticati na glasanje osobe koje nemaju pravo glasa, kao i poticati osobe da glasaju više puta ili u ime druge osobe.

Posebno je istaknula da nije dopušteno zloupotrebljavati djecu u političke svrhe.

“Zabrana govora mržnje odnosi se na cijelo izborno razdoblje, ne samo na razdoblje izborne kampanje”, rekla je Hadžiabdić, pojasnivši da se radi o govoru koji potiče mržnju, diskriminaciju, izaziva strah ili neprijateljstvo.

Dodala je da je objavljivanje takvih sadržaja u bilo kojem obliku strogo zabranjeno, kao i da je političkim subjektima zabranjeno iznositi lažne informacije koje bi mogle ugroziti izborni proces i dezinformirati birače.

Predsjednica SIP-a navela je da su za kršenje izbornih pravila predviđene kazne do 30 tisuća KM.

“SIP može za određene prekršaje ukloniti kandidata s liste i poništiti sudjelovanje političkog subjekta na izborima. Koja će sankcija biti izrečena, ovisi o težini prekršaja i njihovoj učestalosti”, objasnila je Hadžiabdić.

Podsjetimo, u Središnji birački popis upisano je 3.400.204 birača, a prema ranije potvrđenoj listi, na izborima zakazanim za 6. listopada bit će nešto više od 26 tisuća kandidata i 168 političkih subjekata.