Izetbegović: Trnovo procvalo uz Berila, zato je pobijedio iz pritvora

Izbori su pokazali slabljenje Trojke, posebno NIP-a, a jačanje SDA i SBiH. NiP će se prepoloviti u odnosu na prošle izbore i trend je nestanka te stranke. Vrijeme je da Dodik počne da popušta, a HDZBiH mora sazrijeti i odustati od nerealnih ciljeva, kazao je u intervjuu za Mrežu na FTV Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. O poplavama Izetbegović kaže da je odbio Christiana Schmidta, koji mu je nudio da analiziraju predmet Kovačević i preporučio mu da se u to ne miješa. Na samom početku razgovora osvrnuo se na katastrofalne poplave u našoj zemlji.

”Nažalost, sustav jeste zakazao – jer bilo je najava da može doći do teških padalina. Nikakve prave reakcije nije bilo. I općenito, u zadnjih možda i 15 godina mi skoro da nismo imali nijednu normalnu sezonu. Bili su – ili požari, ili zakašnjeli mrazovi, suše, poplave. Prema tome, valja se organizirati u odnosu na to. Ne biti uvijek iznenađen kada dođe do ljetnih požara, jer oni se ponavljaju svake godine, i u Bosni i Hercegovini, diljem Balkana i Južne Europe.

 

Slična stvar je sa poplavama – ako izostanu kiše mjesecima, onda će se one nadoknaditi sa jeseni i takva se stvar događa Prema tome, treba se tu bolje organizirati, ne biti svaki put nanovo iznenađen. Mi smo svojedobno bili ubacili u proračun sredstva koja se odnose na jačanje civilne zaštite i na nabavku letjelice koja bi gasila požare, oni su to izbacili. Umjesto da dodaju sredstva, oni su tu stvar izbacili, mislim na novu vlast u Federaciji BiH. Dakle, vrijeme je da se prihvati – stvari tako stoje u vezi sa globalnim zagrijavanjem i da u odnosu na to se i mi pripremimo”, kazao je Izetbegović. Kada se govori o ovoj katastrofi koja se dogodila, očigledno ima i ljudskog faktora, što će istraga i pokazati. Netko mora odgovarati.

 

“Vjerojatno je tako, da ne prejudiciramo stvari. Ogromne su se mase kamena odronile i to je ustvari napravilo smrtni ishod u Donjoj Jablanici. I neuko će vjerovatno odgovarati za to”, istaknuo je prvi čovjek SDA. Na upit što su pokazali lokalni izbori Izetbegović kaže prije svega ”slabljenje Trojke”. ”Slabljenje Trojke generalno. Naročito NiP-a. Jačanje SDA i SBiH, jačanje alternative u odnosu na politike Trojke. Lokalni su izbori, teme nisu niti Federacija BiH niti država, ali se jednostavno prenosi ljutnja naroda u odnosu na ovo što je radila Trojka i narod se vraća ka SDA i strankama koje su oporba ovakvim politikama”, tvrdi Izetbegović za FTV.

 

Što se tiče NiP-a i njihovih tvrdnji da rastu i da su zadovoljni Izetbegović komentira: ”Mislim da će se NiP prepoloviti u odnosu na prošli rezultat, odnosno na rezultat od 2022. godine. I mislim da je to trend, ustvari nestanka te stranke. Ta stranka se troši na naše oči. Svojedobno sam kazao za Radončićevu stranku da će se prepoloviti, a onda da će nestati. E, ovaj put, kažem istu stvar. Dakle, NiP će se prepoloviti, a zatim će nestati u budućnosti”, a zatim je dodao: ”SDP se drži, ali i on će imati slabiji rezultat nego na prošlim izborima, s tim da je u Sarajevu uspio u pojedinim općinama, ali, generalno, čak i u Sarajevu, mislim da će taj rezultat biti 20-30 posto niži kada su u pitanju broj glasova i vijećnika. Dakle, gubi se”.

 

Na upit što SDA nema u Sarajevu, Izetbegović je rekao da je ”SDA u Sarajevu ponovila rezultat od prije dvije godine.” ”Broj vijećnika mislim da će biti ili isti ili će biti povećan, vjerojatno će biti povećan. Mislim da ćemo imati nekih 10-20 posto više glasova u Sarajevu nego na prethodnim izborima”. Načelnici u Sarajevu Rekao je i da u Sarajevu imaju načelnike u sljedećim općinama: ”U Sarajevu imamo načelnika u Hadžićima, Trnovu, imali smo u Ilijašu, imamo u Vogošći. Pa, da ne razdvajamo.

 

I Vogošća je vrlo važna općina. Ne možemo reći da smo zadovoljni sa Sarajevom, ali da se povećava podrška SDA u Sarajevu – ona se povećava i u jednom momentu će ona donijeti i te kvalitativne promjene. Ovaj put smo bili blizu u Ilijašu. Evo, podržali smo gospodina Efendića u Novom Gradu. Bandić je također bio s naše strane podržan u Novom Sarajevu i izgubio je za par stotina glasova. Dakle, generalno, oporba u Sarajevu jača. Stranke koje su oporba Trojki.

 

” Izetbegović je uporedio i rezultat SDA na prošlim lokalnim izborima i ovaj sad. ”Jedno pojačanje od nekih desetak posto. Minimalno 10, vjerojatno 15-20 posto u općoj podršci – broj načelnika, vijećnika, glasova, bit će tako nešto.” Berilo pobijedio jer je Trnovo procvalo uz njega Također, komentirao je i pobjedu Ibre Berila u općini Trnovo. ”On je u pritvoru, optužen je da je neke stvari priskrbio sebi. Da li je? Vidjet ćemo.

 

Nitko nije kriv dok se kroz jedan propisan sudski proces ne dokaže obratno. I mi imamo barem 30, 40 i više slučajeva u kojima su političari bili optuženi, izgledalo je da jesu krivi pa su nakon par godina procesa dokazali nevinost. Ne znam hoće li biti tako sa gospodinom Berilom. Ono što znamo, što je sigurno, jeste da je desetljećima radio za narod u Trnovu, i oni njemu zbog toga daju glasove. Dakle, ta je općina procvala. I zbog toga on postiže ovakve rezultate, čak i iz zatvora”, zaključio je Bakir Izetbegović.

Bljesak.info