Admiral Davor Domazet Lošo o filmu ‘General’: Napokon se snima jedan pravi film o Domovinskom ratu

ošo

U Livnu i njegovoj okolici ovih se dana snimaju scene za film “General” Antuna Vrdoljaka, a riječ je o filmskom djelu koje će prikazati život i ratni put hrvatskog generala Ante Gotovine, piše Večernji list BiH.

Prvi kadrovi ovog filmskog ostvarenja snimljeni su ispred nekadašnje zgrade stožera, gdje je bilo smješteno zapovjedništvo livanjske brigade Hrvatskog vijeća obrane “Petar Krešimir IV.”.

Livno je preplavljeno cijelom filmskom ekipom koja ne gubi ni trenutka obavljajući pripreme i snimanja, pa sve izgleda kao jedan veliki filmski set.

Cijelo Livno je živnulo, puno je različitih vozila, vojnika, a smjenjuju se i glumci i kaskaderi koji imaju zadatak odraditi opasne scene a kojih će biti napretek.

Kao da se vrijeme vratilo u devedesete ratne godine, vojnici u odorama marširaju, pripremaju se setovi i oprema, tako da sve podsjeća na bojišnicu, piše Večernji list BiH.

Nastoji se što vjernije prikazati ratno stanje tih godina.

Snijeg koji je prekjučer padao na području Livna došao je baš kao naručen redatelju jer je dočarao ozračje kakvo je bilo za vrijeme ratnih operacija.

“Ovdje vlada uistinu ugodno ozračje i lijepo smo svi dočekani. Mještani Livna nas obilaze i uistinu su jako susretljivi, a mi još uvijek biramo mjesta za snimanje. Tražimo baš autentične lokacije na kojima su se odvijale akcije u ratu. Imali noćno snimanje od 16 sati poslijepodne do četiri sata ujutro. Sve se odvija svojim tijekom”, kazala nam je glumica Maja Lasić koja je u Livnu u ulozi koproducentice, dok njezin brat Slaven Knezović glumi u njemu.

Uz to što glumi u filmu, Slaven Knezović je, kao bivši časnik Hrvatskog vijeća obrane, pomogao dosta oko logistike osiguravši čak i tenkove za potrebe snimanja.

I sama glumačka zvijezda filma Goran Višnjić, koji u ovom filmu utjelovljuje lik generala Ante Gotovine, oduševljen je odličnim ozračjem na snimanju u Livnu.

Uz Višnjića, temeljnu glumačku ekipu čine Tarik Filipović, Rene Bitorajac, Goran Navojec, Borko Perić, Ivo Gregurević, Mustafa Nadarević, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Boris Svrtan i Zrinka Cvitešić.

Pomoćnik redatelja je Kristijan Milić, poznat i kao redatelj filma “Broj 55”, HRT-ova ratnoga filma koji se bavi tematikom Domovinskoga rata.

Filmska ekipa ostat će na području Livna do 5. ožujka, odakle se produkcija seli u Ploče na daljnje snimanje.

Inače, prva klapa za ovaj Vrdoljakov projekt pala je 20. veljače kod Svetoga Roka u blizini Lovinca. U startu, cijeli projekt zamišljen je kao igrani film, ali i televizijska serija “General”, a riječ je o priči o životnom i ratnome putu hrvatskoga generala Ante Gotovine.

Snimanje je počelo na obližnjoj planini u zimskim uvjetima kako bi se dočarao proboj Hrvatske vojske i inženjerije preko Dinare, što je bio preduvjet za operaciju oslobađanja Knina u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” 1995. godine.

Admiral Davor Domazet Lošo rekao je za Dnevnik Nove TV kako se napokon snima jedan pravi film o Domovinskom ratu.

“Mislim da, bez obzira na pristup, neće to biti faktografija u onom pravom smislu riječju dokumentarnoga filma, ali će u svakom slučaju to biti jedan film koji će pokazati traganje za istinom o Domovinskom ratu, a kroz lik Ante Gotovine bit će provučen cijeli Domovinski rat i onda će se na kraju vidjeti kako je uistinu Domovinski rat najčišći rat u povijesti ratovanja, i u kojem je primjenjena najveća etika ratovanja”, rekao je Davor Domazet Lošo, kojeg glumi Tarik Filipović, za Novu TV.

Inače, snimanje ovog filma odvijat će se na mnogobrojnim mjestima, kao što su Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruča, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb, a neke scene snimat će se i u Francuskoj.

Zanimljiva je situacija koja se pojavila tijekom snimanja ovog filma, a vezano uz dodjelu uloga. Naime, dok je većina glumaca početak snimanja dočekala s veseljem, bilo je i onih kojima dodijeljene uloge nisu baš sjele. Kako je objavljeno u medijima, produkcija filma imala je problema s pronalaskom statista koji u filmu glume četnike.

Da je problem postojao, potvrdio je i sam redatelj filma Antun Vrdoljak objasnivši kako je problem riješen:

“Oni dolaze na zadatak. Uostalom, otkako su Feničani izmislili novac, to se i tako rješava. Ide nekako, ali nije im drago staviti šubaru na glavu”, izjavio je Antun Vrdoljak

Kamenjar.com