‘Ako BiH ne funkcionira, rješenje je dogovor o funkcioniranju ili razlaz’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako se za člana Predsjedništva BiH kandidira jer se ne može kandidirati za predsjednika RS-a, ali i zato što to njegove protivnike zabrinjava. Najviše priznanje za Dodika Dodiku bi danas u Srebrenici trebalo biti uručeno najviše općinsko priznanje Srebrenice, a on ističe kako poštuje odluku nadležnih tijela općine Srebrenica koja su mu odlučila dati priznanje.

– Očito je da to nekima smeta. Bilo je i ranije situacija u kojima su se tamo događale nekakve stvari pa nitko nije pravio priču od toga – kazao je Dodik ističući kako Bošnjacima treba biti jasno da Srebrenica pripada svima i da tamo postoji demokratski izabrana vlast, prenosi Klix. Prvom čovjeku RS-a je postavljeno i pitanje vezano uz izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, a za koji je kazao da je čisti dokaz kako u BiH ništa ne funkcionira osim Republike Srpske, svidjelo se to nekome ili ne.

– Institucije BiH su nakaradne i ništa ne ostvaraju. Tamo je nekoliko pojedinaca koji ostvaruju samo svoje interese. U institucijama BiH ne postoji većina i ne donose se odluke. U takvoj situaciji imamo pokušaj da se uvuče priča o nekim kamuflažama, a ja bih rekao blamažama vezanima uz Izborni zakon – rekao je Dodik. On smatra da nikad nije bilo ozbiljne priče o izmjeni izbornog zakonodavstva dodajući kako se u BiH neće prihvatiti nametanje bilo kakvog rješenja OHR-a, odnosno visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Istaknuo je i da, ako BiH ne može funkcionirati, onda lideri trebaju sjesti i dogovoriti na koji način bi se država “razišla” ili kako treba funkcionirati.

On je istaknuo da je za SNSD neprihvatljiv i SDP-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH dodajući kako je SNSD-u neprihvatljivo bilo kakvo rješenje koje nije cjelovito. Dva mandata predsjednik Novinari su predsjednika RS-a upozorili da u izjavama koristi termin “država” za RS. On je odgovorio da ispada kako je RS dvostruka država u odnosu na ono što su Federacija BiH i BiH. Na pitanje zašto se onda kandidira za člana Predsjedništva BiH, Dodik je odgovorio: – Zato što sam bio dva mandata kandidat za predsjednika RS-a pa ne mogu više. Želim vas malo zabrinuti – rekao je Dodik.

www.vecernji.ba