Ako se svjetska prognoza obistini, očekuje nas kaos

Kišni dani u Hercegovini, a snježni u Bosni mogli bi trajati do srijede, nakon čega slijedi, barem kratkotrajno, smirivanje vremena jer su dugoročni prognostički modeli predvidjeli od 20. siječnja do 18. veljače veće oborine u obliku kiše i snijega, tako da vremena za dugoročno smirivanje u tom razdoblju ne bi trebalo biti previše. Na stranici “Vremenska prognoza za RH i BiH”, koja analizira prognoze stranih instituta, ističu kako uz aktualno nevrijeme koje dolazi kako je i najavljeno, kraj mjeseca donosi hladnoću, a negdje i veći snijeg.

– Smatramo kako će sve još biti podložno izmjenama u prognozama ili, ako ništa, barem ublažavanju ove hladnoće i općenito opasne situacije koju postavlja GFS prognostički model (Global Forecast System – Globalni prognostički model). I drugi prognostički modeli također prognoziraju zimsko vrijeme krajem ovog mjeseca, ali ne ovako ekstremno kao GFS. Modeli i dalje “biju bitku” oko pozicije zimske oluje u Sredozemlju i intenzitetu zahladnjenja – stoji na stranici gdje ipak vjeruju da se GFS-ov model neće obistiniti, ali više o njemu znat će se tijekom idućeg tjedna. A dok nova ciklona tek treba doći, neka područja Bosne i Hercegovine paralizirana su.

Tako je u Han Pijesku visina snijega i do dva metra. Na čišćenju snijega angažirani su i građevinski strojevi. U Sarajevu muškarac je pao s ljestvi čisteći snijeg s krova. Naime, čovjek se penjao na krov i pao te je slomio ruku i ozlijedio leđa. Zabilježeno je i više prometnih nesreća zbog snijega. U sarajevskoj općini Ilidža jedno je vozilo proklizalo i udarilo u rubnjak pored ceste. U nesreći nije bilo ozlijeđenih, ali je nastala materijalna šteta. S obzirom na najave novih nepogoda, vozače se poziva na oprez.•

www.vecernji.ba