Alarmantno / Virusom korona zaraženo 135 migranata u kampu Miral

Najmanje 135 migranata smještenih u kampu Miral kod Velike Kladuše zaraženo je virusom korona, potvrđeno je iz više izvora.

“Točno je da imamo preko stotinu zaraženih u Miralu. Oni su razdvojeni od ostalih migranata. Smješteni su u dvije prostorije i jednom šatoru. Za sada nema nikoga sa težim simptomima. No, imao problem sa nedscipliniranošću zaraženih osoba i to predstavlja opasnost od širenja zaraze”, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

U MUP-u Unsko-sanske županije su rekli da su poznati sa trenutnim stanjem te da pokušavaju iznaći rješenje.

Vjerovatno će u narednim danima kamp Miral biti blokiran. Inače, prema informacijama, najmanje 200 migranata koji se nalaze na području USŽ-a je zaraženo virusom korona.

Većina ih je u kampu Miral u kojem je, ovisno od dana, ukupno smješteno između 600 i 800 migranata.

Već dugo međunarodni humanitarni aktivisti upozoravali na loše uslove u kampu Miral koji se nalazi nadomak Velike Kladuše i bilo je pitanje dana kada će se pojaviti i proširiti zarazna bolest.

U lipnju 2019. godine u ovom kampu je, zbog korištenja rešoa, izbio požar u kojem je povrijeđeno najmanje 30 migranata, a izgorjele su prostorije s 247 kreveta namijenjenih ovoj populaciji, prenosi N1.