ALE KAMBER / Dvije pobjede – Bedr europski i Bedr islamski

Današnji dan – 9. maj/svibanj, obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom, a ujedno i kao Dan Europe. Zbog pandemije korona virusa u svijetu neće biti, kao ranijih godina, masovnih parada, okupljanja i proslava.

Ali u granicama dozvoljenog, ipak će se dati do znanja da je većini građana Bosne i Hercegovine, Europe i Svijeta, stalao do toga da se taj značajni dan i događaj ne zaboravi, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da fašizam nije iskorijenjen, te da i danas širom svijeta, pa i u našoj BiH, pokušava da se održi i nametne, posebno mlađim naraštajima.

Da fašizam nije do kraja poražen, pokazala je i posljednja višestruka agresija na BiH od 1992-1995. godine, čiji eho odjekuje do danas, kako naša zemlja ne bi bila jedinstvena, istinski nezavisna, u cjelosti slobodna i podjednako pripadajuća za sve njene građane, na svakom njenom dijelu teritorija.

No, premda još nije konačna, pobjeda antifašista i u našoj zemlji i u Europi i u Svijetu je ipak neupitna. Svaka druga solucija je propast čovjeka i sunovrat čovječanstva.

Uz europski Dan pobjede nad fašizmom, kao nesumnjivo velike pobjede, ove godine se poklopio i dan još jedne veličanstvene pobjede – Dan pobjede na Bedru.

Naime, muslimani širom svijeta večeras (9.maja/svibnja) u sklopu ramazanskih svečanosti i molitvi, premda, također, zbog korona virusa u znatno smanjenom obimu, obilježavaju Lejletul Bedr (Noć Bedra) – Noć uoči velike pobjede malobrojne islamske vojske nad trostruko nadmoćnijim neprijateljem na Bedru, što se dogodilo narednog dana, od kada islam počinje da se širi osvajajući srca sve većeg broja ljudi.

Lejletul Bedr je zapravo 17. noć ramazana, noć uoči događaja koji je promijenio tokove svjetske historije.

Naime, 17. ramazana, 624. godine na brdu Bedr, u blizini Medine, dogodila se prva bitka u historiji islama, za muslimane predvođene Muhamedom a.s. uspješna, za idolopoklonike koji su napali muslimane, neuspješna.

“Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni, zato se Allaha bojte, da biste bili zahvalni. (Alu-‘ Imrân, 123). Od tada islam se kao vjera, ali i kao ukupni pogled na svijet, način života i organizacija društva sve više širi i prisutan je na svim svjetskim kontinentima, kao jedna od svjetskih religija s najvećim brojem sljedbenika.

Ale Kamber, Livno