ALE KAMBER / Eho obilježavanja “Dana Patriotske lige Livno”- Kad uhljebi paradiraju

Nadaleko se čulo i vidjelo da je riječ o skupu SDA, na kojeg je samo vječiti ministar priveo svojih troje Grborežana!

Kako su prenijeli neki lokalni portali, pozivajući se na objavu portala Bugojno.ba, u Livnu je 20.08.2021. godine održana “Akademija u povodu obilježavanja Dana Patriotske lige Livno”.

Na crvenim foteljama i uz neizbježnu zelenkasto-bijelu SDA zastavu, među prisutnima je bilo najmanje Livnjaka, a još manje onih koji se mogu pohvaliti organiziranjem priprema za obranu i obrane Livna i BiH.

Ne znam većinu ljudi pristiglih iz Sarajeva, Nevesinja, Bugojna, Glamoča, Tomislavgrada…ali bih se smio kladiti da su 99% uslikanih na akademiji članovi SDA, te da je, od desetak Livnjaka prisutnih na akademiji, samo jedan od njih bio jedan od organizatora priprema i obrane Livna i BiH i član uočiratne i ratne Patriotske lige Livno (ne znam je li član novoosnovane Patriotske lige Livno, 2011.).

Taj je u crvenoj košulji i nije Tufekčić, koji je vječito u prvoj klupi. Od Livnjaka na skupu je kamera Bugojno.ba uslikala čak trojica iz Grboreza, rodnog sela vječitog ministra graditeljstva i okoliša i prvoklupaša, u čijim je Tablama, nedaleko od njegovog sela, svo smeće grada i okoline, premda su Table godinama bile poljoprivredne parcele, s urađenim sistemom navodnjavanja, što je odavno izvan funkcije.

Na akademiji je uočena i jedna dama, kao i svega jedna maska, i to ispod brade! Unatoč povećanju broja zaraženih Covidom-19 u Kantonu 10. i obveze njenog nošenja u zatvorenim prostorijama i na skupovima, dakle i na akademijama i akademijcama, poput navedene SDA-ove.

Akademija je održana u prostorijama BZK Preporod, iz koje je 4. aprila/travnja 1992. godine i krenulo prvih 28 Livnjaka, među kojima i autor ovoga teksta, da brane Livno i BiH dobrovoljno, ali i što im je to bila dužnost, jer su bili rezervisti Općinskog stožera Teritorijalne obrane Livno, kome su se i odazvali i od istog naređenja dobivali, dok sve “branitelje”,”borce”, “lige” i “frontove” nije usisao HVO, koji ih je 21.07.1993. godine i razoružao.

Od tih 28 livanjskih dobrovoljaca samo dvojica prisutnih na akademiji su prvoborci Livna za BiH, ostali ili nisu nikad zvani na akademije, ili su godinama u dalekim zemljama u potrazi za boljim životom i većom pravdom, što dalje od crne, crvene i zelene buržoazije, koje su udružene dobro zakopitile i u Livnu.

Uzgred, dio prisutnih “patriota” iz livanjske PL BiH na navedenoj akademijci u vrijeme rata, ili nakon razoružanja Bošnjaka domogao se Njemačke ili drugih zapadnih zemalja, gdje su ostali godinama, zaradili pare, a onda skoro dvadesetak godina nakon rata, osnovali Patriotsku ligu Livno 2011!

Premda je ista postojala od prije rata, samo ju je trebalo reaktivirati, ali je problem bio u činjenici da svi nisu bili ljubitelji SDA i da su mnogi, a pogotovo livanjski prvoborci, bili protiv partijskih vojski i za državne Oružane i policijske snage, što uveliko vrijedi i danas, zbog čega bi sala livanjske BZK Preporod zjapila prazna na “akademijcama” da nije pristiglih gostiju i privedenih SDA uhljeba.

Ale Kamber

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply