ALE KAMBER / Ima jedna tužna rijeka…

Sve više Livnjaka umire, još više iseljava, a porodi sve rjeđi

Što se više odmičemo od bosanskohercegovačkog zajedništva i tradicije sve nas više zapljuskuju valovi tranzicije i globalizacije koji neminovno imaju i svoje negativne i tužne strane.

To, itekako, osjete i Livnjaci, koji posljednih godina sve masovnije iseljavaju na Zapad u potrazi za boljim životom, dok oni, koji i dalje ostaju u zavičaju, sve češće umiru i sve se rjeđe vesele novorođenim sugrađankama i sugrađanima.

Vrlo su rijetki zabilježeni slučajevi rađanja po dvije ili više beba u livanjskoj bolnici na dan, dok je sve češće dnevno i po tri, a nekada i više sahrana i dženaza (ne računajući iseljene Livnjake za koje nemamo podatke o natalitetu i mortalitetu).

Uz Bistricu, Žabljak, Sturbu…, u Livnu je odavno potekla i jedna tužna rijeka – rijeka umrlih, kojom Livnjaci sve učestalije putuju na bolji svijet i, nadati je se,  u konačni smiraj.

Na Božić je, prerano, u 61. godini umrla Kata Plazibat, tri dana kasnije i omiljena Livanjka, 81-godišnja Luca Vrdoljak, a zadnjeg dana 2021. godine Ivo Lujić u 59. godini, da bi prvog i drugog dana 2022. godine dnevno umrlo po troje Livnjaka, i to, 01.01.2022. godine Ivka Gelo (86), Anto Brešić (97) i Kata Krželj (92), a dan kasnije Ivo Matan (71), te dvojica omiljenih i tihih Livnjaka, Ibrahim Čitak (71) i dugogodišnji poznati državni službenik i umirovljeni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja i sociolog po struci, Željko Krezo (80).

Za pokojnog Krezu je vrijedilo da je bio radin, pravedan i tih čovjek, ali i da je volio društvo, ne birajući isključivo kafiće po nacionalnom ili elitnom ključu, kao neki, premda je livanjskoj eliti pripadao, već se, činilo se, još radosnije osjećao u društvu s običnim ljudima, radnicima, poljoprivrednicima, mladima i umirovljenicima, kojima je i sam posljednih godina pripadao.

Krezo je jedan od likova koji je godinama Livnu davao prepoznatljiv građanski ton, bez kojega će Livno, kao jedan od najstarijih gradova u BiH, biti uveliko siromašnije.

Neka im je svima laka rodna gruda!

Ale Kamber

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply